Podeli vest

Prioritet u radu će mi biti suzbijanje svih oblika nasilja, posebno vršnjačkog u školama, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i navela da je pri kabinetu premijerke formiran tim koji na tome predano radi, a da će deo za koji je Ministarstvo prosvete zaduženo biti vezan za savetodavni rad.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

“Već tokom leta svi roditelji, učenici i nastavnici koji imaju potrebu za stručnim savetovališnim radom u školi, mogu naći stručne timove koji će im pomoći. Jedinice lokalne samouprave, lekari, mediji, pedagozi, psiholozi, nastavnici, predstavnici učeničkih parlamenata, roditelji takođe, zajedno moraju da rade na prevenciji”, rekla je Đukić Dejanović u intervjuu za današnju “Politiku”.

Prema njenim rečima, 1. septembar će u obrazovnim ustanovama biti prožet osećanjem sete, tuge i dostojanstva za one koje smo izgubili u masovnim ubistvima, ali i obaveze da se u ime njih radi na tome da školstvo bude bolje. Đukić Dejanović je istakla da status prosvetnih radnika, kao i komunikaciju sa njima, smatra veoma važnim i da se prosvetnim radnicima mora obezbediti veći autoritet.

“Ujedno, njihov materijalni položaj mora biti bolji. Videće se koje su realne mogućnosti i koliko se mogu povećati zarade. Za sada su procene vlade da to može biti 5,5 odsto povećanja plata za zaposlene u obrazovanju već u septembru, a januarska plata će im biti uvećana za 10 odsto”, rekla je ministarka.

Dodala je da će se čuti i glas sindikata i njihova očekivanja, ali uzeti u obzir i realna procena finansijskih mogućnosti.

“Spremna sam da stanem uz prosvetne radnike, ali treba prihvatiti i realnost”, naglasila je ona. Odgovarajući na pitanje šta u školama u Srbiji nedostaje, Đukić Dejanović je rekla da nedostaju programi za znanja dece o mentalnom i reproduktivnom zdravlju, seksualnom obrazovanju, zbog čega se deca o tome najviše informišu preko žute štampe, od vršnjaka i putem društvenih mreža.

“To nije kompetentna informacija. Zato mislim da i to mora da bude jedan od naših bitnih zadataka u narednom periodu”, kazala je ministarka.

Kada je reč o besplatnim udžbenicima, koje sada dobijaju đaci u Beogradu, i mogućnostima da tako bude i u celoj zemlji, rekla je da Ministarstvo prosvete radi na tome da se za decu koja imaju posebne socijalne potrebe, iz budžeta izdvoji novac za besplatne udžbenike.

“Naša sugestija će biti data lokalnim samoupravama da slede primer Beograda gde god je to moguće”, rekla je Đukić Dejanović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: