Put Ukrajine u NATO može se završiti nestankom te zemlje ili Alijanse, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP/File

On je objavi na platformi Iks citirao odredbu iz deklaracije sa samita NATO-a u Vašingtonu u kojoj se navodi da je Alijansa posvećena podršci Ukrajini na njenom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, što uključuje članstvo u NATO-u.

“Zaključak je očigledan. Moramo učiniti sve da se ‘nepovratni put’ Ukrajine u NATO završi ili nestankom Ukrajine ili nestankom NATO-a, ili još bolje, oboje”, napisao je Medvedev.

Predsednici država i vlada koji učestvuju na sastanku Severnoatlantske alijanse u Vašingtonu od 9. do 11. jula, objavili su završnu deklaraciju u kojoj su sadržane nove obaveze NATO-a za pružanje vojne pomoći Kijevu, kao i stvaranje zajedničkog NATO-Ukrajinskog centra za analitiku, obuku i obrazovanje .

Ukrajina je podnela zahtev za ubrzani ulazak u NATO 30. septembra 2022. godine. Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su 15. juna 2023. godine rezoluciju kojom pozivaju NATO da uputi poziv Ukrajini da postane članica Alijanse.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!