Podeli vest

Popis stanovništva u Srbiji počinje 1. oktobra, otkrivamo kako izgledaju upitnici koje će popisivači nositi sa sobom i pitanja na koje će građani odgovarati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

anketa popis stanovništva
Foto: Pixabay

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022 biće organizovan od subote, 1. oktobra u 8.00, i trajaće do nedelje, 31. oktobra 2022. do 20.00.

Na sajtu https://popis2022.stat.gov.rs objavljena su i metodolška uputstva za popisivače koja sadrže upitnike za građane.

Popisivači će postavljati pitanja o stanovništvu, ali i o stambenim jedinicama, pa će tako građani odgovarati na dva upitnika.

Prvi upitnik sadrži pitanja o članovima domaćinstva u njemu se nalaze tri pitanja na koja po Ustavu Republike Srbije ne morate da odgovorite ako ne želite.

Ovo su jedina 3 pitanja na koja po Ustavu ne morate da odgovorite

Na ova tri pitanja

1. Koje ste veroispovesti

2. Koji vam je maternji jezik

3. Koja je vaša nacionalna pripadnost

Osim na pitanja o članovima domaćinstva, građani će odgovarati i na pitanja o stambenim jedinicama.

Na sajtu Popis2022 objavljena su i najčešća pitanja i odgovri o popisu. Ovo su neka od njih:

Zašto je važan Popis stanovništva?

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je najvažniji izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu i stambenom fondu jedne države i, samim tim, predstavlja okosnicu nacionalne statistike. Popisom se na svakih deset godina obezbeđuju potpuni, kvalitetni i međunarodno uporedivi statistički podaci koji su od vitalnog značaja za socioekonomske analize i planiranja na nacionalnom i lokalnom nivou.

Da li sam obavezan da učestvujem u Popisu?

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Republici Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Republici Srbiji, u obavezi su da učestvuju u Popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu.

Koji podaci se prikupljaju u Popisu?

U Popisu se prikupljaju sledeći podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao / u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti.

Podaci o domaćinstvima ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Podaci o stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Šta ako niko nije kod kuće kada popisivač dođe?

Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

Da li sam u obavezi da pripremim neka lična dokumenta pre dolaska popisivača i da popisivaču dam na uvid?

Niste u obavezi da popisivaču dajete na uvid lična dokumenta, zato što se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave, ali kako bi proces popisivanja bio brži možete da pripremite neki od dokumenta sa JMBG-om (ukoliko ovaj podatak ne znate napamet), kako biste JMBG izdiktirali popisivaču.

Kada će biti objavljeni rezultati Popisa?

Prvi preliminarni rezultati Popisa o broju stanovnika, domaćinstava i stanova, po opštinama i gradovima, objavljuju se u roku od 30 dana od dana završetka popisivanja, odnosno najkasnije do kraja novembra 2022.

Konačni rezultati popisa objavljuju se sukcesivno, počev od marta/aprila 2023. pa sve do 30. juna 2024. godine, u skladu sa Kalendarom objavljivanja koji će biti pravovremeno objavljen na veb-sajtu RZS-a.

Da li moje podatke može da koristi neka druga državna institucija?

Ne. Prema Zakonu o Popisu 2022. prikupljeni popisni podaci koriste se isključivo u statistične svrhe, tako da ne mogu biti ustupljeni drugim fizičkim ili pravnim licima.

Da li na osnovu podataka koji su uneti u popisne upitnike mogu da ostvarim neka prava?

Ne. Prema Zakonu o Popisu 2022. prikupljeni podaci ne mogu se upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

Ako je neko od članova domaćinstva na školovanju/radu u drugom gradu, kako će on biti popisan?

Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva.

Istovremeno, ova lica biće popisana i kao tzv. privremeno prisutna lica i u mestu u kojem se trenutno nalaze, ali će se u rezultatima popisa iskazivati kao stanovnici mesta u kojem živi njihovo domaćinstvo iz kojeg su samo privremeno odsutni.

Jedan član mog domaćinstva je na školovanju / privremenom radu u inostranstvu, da li se i on popisuje?

Da. U popisu se prikupljaju podaci i o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Podatke o odsutnim članova domaćinstva mogu da daju članovi njihove porodice u Republici Srbiji.

Kako će biti popisani studenti koji se u vreme popisa nalaze u studentskim domovima?

Studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: