Podeli vest

Bespilotna letelica koja je sinoć pala u Zagrebu ruske je proizvodnje, a prema trenutnim informacijama ne zna se da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković i izneo dodatne detalje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Plenkovic
Foto: Shutterstock

Plenković je obišao mesto pada bespilotne letelice gde se vrše istražne radnje i tom prilikom rekao da se takav događaj nije smeo dogoditi niti se sme više tolerisati.

Bespilotna letelica koja je sinoć pala u Zagrebu ruske je proizvodnje, a prema trenutnim informacijama ne zna se da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske, izjavio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković, navodeći da je letelica u Hrvatsku došla iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz Rumunije.

„Juče je pala bespilotna letelica vojnog karaktera koja je, prema saznanjima koje imamo, ruske proizvodnje, a u ovom trenutku ne znamo tačno je li bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske“, rekao je Plenković

Plenković je dodao da ne zna da li je akti bio slučajan ili nameran.

“Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana… Moramo intenzivirati saradnju, da se na vreme obavesti zemlja da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namerno, još uvek ne znamo. Pokušaćemo da iskopamo letelicu. Komuniciraćemo sa državama koje imaju vredne informacije”, dodao je Plenković, prenosi Index.hr

Dron leteo sedam minuta iznad Hrvatske

“Ona (letelice) je prošla ukrajinski, rumunski, mađarski i hrvatski vazdušni prostor. Letela je oko 7 minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovde. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer niko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkingu”, rekao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

On je dodao da je potrebna veća saradnja unutar NATO-a.

“Ovo upućuje na potrebu i tešnje saradnje unutar samog NATO-a, ovakvu situaciju ne možemo više tolerisati niti bi se trebala dogoditi, ovo je čista i jasna pretnja na koju se trebalo reagovati, dići ćemo je na sva tela, raditi na tome da podignemo spremnost nas i drugih kako bi se neutralizovala na nekom sigurnom mestu a ne da padne na glavni grad, i to u gusto naseljeni deo”, rekao je on, a prenosi Jutarnji list.

Kako je dodao, letelica je očito lansirana na teritoriji Ukrajine, ali se ne zna u čijem je posedu bila, pošto i s ukrajinske i s ruske strane kažu da nije njihova.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: