Podeli vest

Prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Srbije, održana je danas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

radna grupa
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Radnu grupu, pored predstavnika Vlade Srbije, sačinjavaju Milica Pejović Milovančević, Institut za mentalno zdravlјe, Tamara Džamonja, predsednik Društva psihologa Srbije, ana Korać, Institut za mentalno zdravlјe, kao i predstavnici Unicefa.

Radna grupa će koordinisati krizni odgovor na potrebe pogođenih osoba – porodica žrtava, učenika i nastavnika, kroz hitne mere u okviru projekta koje će sprovesti Institut za mentalno zdravlјe.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila se svim članovima što učestvuju u radu ovog tela, jer je od izuzetnog značaja da radna grupa počne sa delovanjem što je pre moguće.

Ona je istakla da će Vlada Srbije podržavati, pratiti i koordinisati funkcionisanje ove radne grupe, ali da će glavnu reč voditi stručnjaci, čiju će svaku odluku vlada u potpunosti ispoštovati i sprovesti u delo.

Milica Pejović Milovančević istakla je da je situacija u kojoj se čitava zemlјa našla potpuno nova i predstavlјa nešto sa čim se u svojim karijerama do sada nisu susreli.

Prema njenim rečima, neophodno je fokusirati se na decu i njihovo mentalno zdravlјe, pre nego na bilo šta drugo, kako bi iz svega ovoga izašli sa što manje posledica.

Tamara Džamonja istakla je da je neophodno formirati specijalizovane i stalne timove, koji će se baviti pojedinačnim stvarima, kao što su timovi za podršku deci, roditelјima i nastavnicima.

Ona je istakla je važno da se sastavi tih timova ne menjaju, jer lјudima kojima je potrebna pomoć, takođe je potrebna i izvesna vrsta stalnosti i predvidivosti.

Radna grupa će uz pomoć međunarodnih paternera, Unicefa i zemalјa koje su imale iskustva sa sličnim tragedijama poput ove sa kojima se Srbija suočava, preduzeti sve dalјe korake koji podrazmevaju pružanje podrške deci i njihovim porodicama, kao i kulture sećanja na sve žrtve.

Pored Radne grupe za podršku mentalnom zdravlјu i sigurnosti mladih, odlukom vlade formirani su i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilјa i Radna grupa za bezbednost dece na internetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: