Evo koje se sorte izdvajaju
Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji

Nož se zariva u zreo paradajz i pod prstima osećaš kako iz njega prskaju kapi crvenog soka. Miris koji se podigne nije samo letnji, on je mediteranski, domaći, sladak i oštar u isto vreme. Oko jezgra je topla mesnata pulpa, tanana kožica se presijava kao da je neko na nju nežno nakapao maslinovo ulje. U tom trenutku, shvatiš da sve što ti treba za savršen obrok staje u nekoliko sastojaka: zreo paradajz, svež bosiljak, dobar sir i komad hleba umočen u ulje. I sve što želiš jeste da leto traje još koji dan duže — jer dok traje paradajz, traje i život koji se konzumira polako.
Paradajz je više od povrća (ili voća, ako ćemo botanički). On je sezonski luksuz, svakodnevni ritual i gastronomski simbol leta. Svaka sorta donosi drugačiji ukus i užitak. Jabučar za svakodnevicu, volovsko srce za hedonizam, malinovac za finese, čeri za radost, a Roma za sve što traje.
Za sve koji znaju da je hedonizam najlepši kad je jednostavan, ovo je vodič kroz pet sorti koje zaslužuju da se slave, ne da se seckaju bez razmišljanja.
Paradajz jabučar: pouzdani klasik
Sezona: jul i avgust
Najbolji za: salate, sendviče, svakodnevne obroke
Jabučar je ono što ti prvo padne na pamet kad neko kaže „paradajz“. Okrugao, čvrst, mesnat, sa uravnoteženim odnosom slatkoće i kiseline. Savršen za salate uz sir i luk, za sendvič sa mladim sirom, pa čak i za brzinski paradajz-sok kad nemaš vremena, ali imaš potrebu za nečim osvežavajućim i domaćim.
Volovsko srce: kralj leta
Sezona: avgust i rana jesen
Najbolji za: rustične salate, tanjire sa maslinovim uljem i krupnom morskom solju
Ovo je sorta koju najčešće viđamo u savršenim Instagram postovima. Ne pokušava da bude savršen, on to već jeste. Ogromni, nepravilni, srcoliki plodovi često prelaze pola kilograma. Unutra: čista, gusta pulpa, skoro bez semena. Ukus je dubok, slojevit, pomalo nostalgičan. Volovsko srce je paradajz koji se ne seče tanko, jede se krupno, poput bifteka (a tako se i zove na engleskom), sa prstima umrljanim sokom i tanjirom koji se briše hlebom.
Paradajz malinovac: pink elegancija
Sezona: kraj jula do sredine avgusta
Najbolji za: fine letnje salate, svežu konzumaciju, doručak sa sirom
Ružičasta nijansa ovog paradajza otkriva njegovu nežnu prirodu. Tanka kožica, gotovo bez semenki, neodoljiva sočnost. Malinovac je idealan za one koji u paradajzu traže više – teksturu, eleganciju, fin balans ukusa. Odličan je uz kozji sir, rukolu i kap ulja, ili jednostavno – sam, uz malo soli i tišinu u dvorištu.
Čeri paradajz: mali zalogaji radosti
Sezona: od juna do kraja avgusta
Najbolji za: salate, grickanje, ražnjiće, pečenje u rerni
Sitan, sladak i beskrajno zabavan. Čeri paradajz je kao vino u malom: eksplozija ukusa u jednom zalogaju. Idealan za salate koje vole boju i teksturu, za lagane večere napolju, ali i za pečenje u rerni sa maslinama, belim lukom i maslinovim uljem. Kad ti zatreba brzo zadovoljstvo – tu je čeri.
Paradajz šljivar (Roma): temelj soseva
Sezona: jul i avgust
Najbolji za: kuvanje, soseve, sušenje, zimnicu
Duguljast, mesnat, sa minimalno soka, Roma je ono što Italijani prvo stave u šerpu kad počnu da prave pelat. Idealna za soseve, ajvar, paradajz pastu. Ne puca lako, lepo se kuva i zadržava oblik. Ako praviš zimnicu, praviš je sa Romom. Nema romantike – samo čista, konkretna snaga ukusa.
–

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

POGLEDAJTE JOŠ
FUDBAL: Prinčevima ipak superkup
Posle drame, PSŽ savladao Totenhem nakon penala Autor : Bilten.rs , Izvor…
SUD: Evo za šta terete Sotirovski
Bivša gradonačelnica Niša pred sudom Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji…
VUČIĆ POSLE NEMIRA: Neće biti građanskog rata
Beograd i Novi Sad u sukobima građana Autor : Bilten.rs , Izvor…
TUŽILAŠTVO: Svi će biti procesuirani
Veliki broj napada na policiju neće proći nekažnjeno Autor : Bilten.rs ,…
BRESKVA ILI KAJSIJA: Šta je lepše, a šta zdravije?
Koje voće vi volite Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji Foto:…
PUTOVANJA: Kako da u kofer stane više?
Evo malog trika Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji Kao pravi…
HOROSKOP ZA ČETVRTAK: Rakovima potreban odmor
Evo šta Vam zvezde poručuju danas Autor : Bilten.rs , Izvor :…
Četvrtak, 14. avgust: Još jedan tropski dan
Evo kako nas vreme danas očekuje Autor : Bilten.rs , Izvor :…
CRVENA ZVEZDA: Ka eliti preko Kipra
Crveno-beli remizirali u revanšu sa Lehom (1:1) Autor : Bilten.rs , Izvor…
VLADA SRBIJE: Rusi smenjuju pojedine ministre?
Ko je sa zapada izvršio pritisak i na koga videće se narednih…
MUP: U Bačkoj Palanci i Vrbasu povređeno 16 policajaca
Obratilo se ministarstvo povodom sinoćnjih nemira Autor : Bilten.rs , Izvor :…
CRNA GORA: Požari bili podmetnuti?
Velika katastrofa izgleda nije slučajna Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji…
PROTESTI PRERASLI U NASILJE: Svi će odgovarati
Obratio se predsednik SNS Miloš Vučević Autor : Bilten.rs , Izvor :…
Najbolji letnji doručak: Idealan za vreline
Evo recepta Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji Foto:Pixabay Napitak koji…
VOLITE VIRŠLE? Pročitajte ipak ovaj tekst
Evo od čega su sastavljene Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji…
Čeri, definitivno
Svaki od navedenih je ukusan na svoj način
Meni licno je najukusniji ceri paradajz, ali iz moje baste.Kupovne obicno drzim u zeolitu detoxaminu po 30 min i ako je previse prskan nema ni ukus, bacim ga.