Podeli vest

Erektilna disfunkcija jedan je od najvećih problema sa kojim živi, prema poslednjim podacima, gotovo svaki peti građanin Sbije, a 29 odsto onih koji koriste onlajn platforme za pretragu i rezervaciju lekova, interesuje se i traži medikamente iz ove grupe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

muškarac
Foto: Pixabay

Prema procenama Međunarodnog žurnala za istraživanje impotencije, preko 322 miliona muškaraca širom sveta, do 2025. godine, imaće problem erektilne disfunkcije.

Lekari podsećaju da je u pitanju izlečiv poremećaj koji sve češće pogađa i mlađe od 40 godina.

Uzroci impotencije mogu se podeliti u dve grupe: organski i psihogeni. Prvi se javljaju kao posledica različitih bolesti srca, hipertenzije, gojaznosti, dijabetesa, dok drugi nastaju zbog nedostatka samopouzdanja, anksioznosti i straha od neuspeha.

Sa druge strane, ne treba zaboraviti ni alkoholizam, pušenje i korišćenje psihoaktivnih supstanci, koji su česti uzročnici erektilne disfunkcije, a negativan uticaj mogu imati i lekovi za krvni pritisak, imunosupresivi, kortikosteroidi i antidepresivi. Kako navodi Apoteka.rs, gotovo trećina korisnika te besplatne platforme interesuje se i rezerviše lekove za lečenje erektilne disfunkcije, što, kako kažu, dovoljno govori o tome koliko je problem alarmantan i da njime treba više da se bavimo.

Tablete za potenciju su najčešće rešenje za ovaj vid problema i one uglavnom sadrže jedan od tri aktivna sastojka: sildenafil, tadalafil i vardenafil koji utiču na protok krvi i time pospešuju potenciju.

“Svakako, prilikom konsultacija sa korisnicima uvek ih primarno upućujemo da se obrate lekaru i dubinski otkriju uzrok problema. Imajući u vidu da impotencija utiče kako na kvalitet život muškarca, tako i na celokupne partnerske i bračne odnose, sve više nam se za savet javljaju i žene koje su generalno vodeći inicijatori za rešavanje zdravstvenih problema u porodici“, izjavila je farmaceutkinja Mirjana Spajić i dodala da se korisnici najčešće opredeljuju za rezervisanje lekova za potenciju preko pomenute platforme upravo zbog diskrecije koju im ona nudi pošto ih u odabranoj apoteci čeka već upakovan lek koji preuzimaju samo na osnovu broja rezervacije, bez davanja ličnih podataka.

Pored smanjenja seksualne želje i kvaliteta intimnih odnosa, muškarci sa erektilnom disfunkcijom imaju duplo veći rizik od moždanog i srčanog udara, dok je verovatnoća za pojavu depresije uvećana čak za 192 odsto.

Stručnjaci se nadaju da će ovako ozbiljne brojke uticati na to da se muškarci češće obraćaju lekarima za pomoć jer sadašnja statistika govori da to čini samo jedna četvrtina pacijenata.

Osim lekova, u rešavanju problema sa potencijom mogu da pomognu i promene u načinu života i uvođenje zdravih navika – na prvom mestu tu je smanjenje telesne težine, kao i vežbanje, prestanak pušenja i smanjenje stresa na dnevnom nivou.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: