Konzumiranje manje mesa može smanjiti šanse za razvoj raka, otkrili su stručnjaci sa univerziteta Oksford.

Autor : Bilten.rs

lustracija: PIXABAY

Naučnici su analizirali podatke od više od 470.000 Britanaca u periodu dužem od 10 godina i otkrili da oni koji se uzdržavaju od jedenja životinjskog mesa, izuzev ribe, imaju 10 posto smanjen rizik od raka.

Ovo je upoređeno sa ljudima koji su jeli meso više od pet puta nedeljno.

Oni koji su konzumirali male količine mesa imali su dva procenta manji rizik od razvoja raka, dok su vegetarijanci imali 14 odsto manje šanse da razviju bolest.

U studiji Oxford univerziteta navodi se da vegetarijanska ishrana kod žena pozitivno utiče na smanjenje rizika od raka dojke, dok kod muškaraca ovakav vidi ishrane smanjuje rizik od raka prostate.

This image has an empty alt attribute; its file name is bilten-logo-sajt-dno-stranice-150x150.png