Podeli vest

V.D. direktora “Resavice” Saša Spasić tvrdi da uređaji za merenje metana u rudniku “Soko” nisu pokazivali ništa što bi ukazalo na tragediju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rudnik
Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti direktora “Resavice” Saša Spasić rekao je da u rudniku “Soko” najverovatnije došlo do proboja metana, da takva situacija nije mogla da se predvidi i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

“Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenat metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen”, rekao je Spasić za RTS istakavši da “nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje”.

On je objasnio da je “najsavremenija tehnologija instalirana u jami”, da postoji dispečerski centar koji prati koncentraciju metana u svakom momentu, ali da “ovakva situacija nije mogla da se predvidi”.

Ističe i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

V.d. direktora “Resavice” rekao je da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaveštena.

Spasić je apelovao na javnost da se ne bavi spekulacijama i podacima koji nisu tačni.

“Najbitnije je da su povređeni dobro, a rudnik, JP ”Resavica” i vlada brinu o tim ljudima, kao što će brinuti i o porodicama stradalih rudara”, rekao je Spasić.

On je objasnio da je rudnik “Soko” u metanskom režimu rada i da uvek postoji velika mogućnost da će nešto neplanirano da se desi, zbog čega je opremljen najsavermenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

“Rudari koji su iznosili stradale drugove rekli su mi da posle 50 minuta, kada su su sišli u jamu, ona je bila u potpunom redu, nije bilo nikakvih lomova. Niko nije mogao da reaguje na takvu koncentraciju metana, koja je dovela do istiskivanje kiseonika. Svaki rudar ima svog samospasioca kod sebe, plastično rečeno, drži se na kuku. Nisu imali ni sekund vremena da upotrebe tog samospasioca”, rekao je Spasić.

Rudari ovog rudnika rade u tri smene, a jučerašnjoj smeni bilo ih je 67.

“Prilikom svakog silaska u jamu vrše se bezbednosne i zdravstvene provere, često se proveravaju zaposleni u vezi sa alkoholom i psihoaktivnm supstancama. Bili su adekvatno obučeni, to je sve što mogu da kažem. Sve što je do rukovodstva u rudniku je ispoštovano prema zakonu”, rekao je v. d. direktora “Resavice”.

Danas je Dan žalosti u mestima u kojima su živela osmorica stradalih rudara – u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: