Podeli vest

Veliki broj vernika i Srba raseljenih iz Prištine autobusima su iz Beograda i Niša stigli u Prištinu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sveti nikola
Foto: Shutterstock

Veliki broj vernika iz opštine Gračanica, ali i Srba raseljenih iz Prištine koji su organizovano autobusima došli iz Beograda i Niša prisustvovao je danas liturgiji u crkvi Svetog Nikole, u Prištini, povodom letnje slave Sveti Nikola.

Prištinski paroh obratio se prisutnima izrazivši nadu da će ova pravoslavna svetinja zablistati u punom sjaju u smisli liturgijskog života.

“Svake nedelje i svakog praznika se ovde služi sveta liturgija, ali, nažalost mali je broj vernika koji ovde dolaze. Kritika za sve nas, počevši od mene pa sve do onog najmlađeg koji je ovde prisutan. Nemojmo da dozvolimo da zaćute zvona u ovoj svetoj crkvi, nemojmo da dozvolimo da zaćuti sveta liturgija. Na nama je sada, na našim potomcima kasnije da to očuvamo i održimo, sve dok se čuje naš jezik u ovom gradu”, poručio je sveštenih Staniša.

Gordana Smiljanić, nekadašnja žiteljka Prištine, kazala je da dolazi dva puta godišnje, na Svetog Nikolu i kada su zadušnice.

“Dolazimo da vidimo našu crkvu, groblja. Juče smo bili na svim grobljima u Prištini, Kosovu Polju, Lipljanu. Tužno je, na grobljima niko ništa ne održava. Posle ovog dolaska ja drugačije živim mesec dana, drugačije dišem, ali samo mesec dana, kratko traje”, ispričala je ona.

Liturgiji su prisustvovali predsednik PO Opštine Priština Novak Živić i gradonačenica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima, prenosi Kosovo onlajn.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: