Podeli vest

Automobilska kompanija Stelantis, koja je u Rusiji proizvodila i prodavala brendove Pežo, Sitroen, Opel, DŽip i Fijat obustavlja proizvodnju u Rusiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Stellantis
Foto: Shutterstock

Automobilska kompanija Stelantis, koja je u Rusiji proizvodila i prodavala brendove Pežo, Sitroen, Opel, DŽip i Fijat, saopštila je danas da je obustavila proizvodnju u svojoj ruskoj fabrici zbog logističkih problema i sankcija uvedenih Moskvi.

Stelantis, četvrti najveći svetski proizvođač automobila, koji u Rusiji poseduje zajedničku fabriku sa japanskim proizvođačem automobila Micubišijem u gradu Kaluga, oko 195 milja jugoistočno od Moskve, imao je udeo od samo 1,0 posto na ruskom tržištu automobila pre aprilskog zatvaranja pogona, izveštava Rojters.

„Imajući uvidu rapidno svakodnevno povećanje unakrsnih sankcija i logističke teškoće, Stelantis je obustavio svoje proizvodne operacije u Kalugi kako bi osigurao punu usklađenost sa svim sankcijama i zaštitio svoje zaposlene“, navodi se u saopštenju kompanije.

Veliki broj stranih kompanija najavio je privremeno zatvaranje prodavnica i fabrika u Rusiji ili je izvestio da trajno napušta tu zemlju nakon što je Rusija 24. februara započela “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Iz Stelantisa su još krajem marta nagovestili da će uskoro morati da zatvore fabriku u Kalugi jer joj ponestaje delova.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: