Nakon bilateralnih razgovora se delegacijom SR Nemačke, ministarka Mihajlović istakla je da je ugalj još uvek osnovni domaći energetski resurs na koji se Srbija oslanja i da se iz ovog resursa proizvede oko 70 odsto električne energije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ZORANA MIHAJLOVIĆ GIZ
Vojslav Galevski, Giz

Konferencija “Dijalog o zelenoj energetskoj tranziciji”, koja je održana sinoć u Beogradu, okupila je visoke predstavnike Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, relevantne paneliste, kao i veliki broj gostiju i predstavnika medija koji prate oblast zelene ekonomije i održivog razvoja.

Skup na temu Tranzicija ka zelenoj energiji otvorile su ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Anke Konrad i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, dr Zorana Mihajlović. Konferencija je organizovana u okviru Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva i Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, koje sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Nemačka razvojna banka KfW.

“Ova panel diskusija je još jedna prekretnica za unapređenje naše saradnje sa Srbijom u oblasti energetske tranzicije i energetske bezbednosti. Nemačka već značajno podržava Srbiju u energetskoj tranziciji i povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Za projekte u ovoj oblasti u Srbiji prošle godine izdvojili smo preko 200 miliona evra,” rekla je na skupu ambasadorka Konrad.

Nakon bilateralnih razgovora se delegacijom SR Nemačke, ministarka Mihajlović istakla je da je ugalj još uvek osnovni domaći energetski resurs na koji se Srbija oslanja i da se iz ovog resursa proizvede oko 70 odsto električne energije.

“Zato smo pre svega razgovarali o tome kako da ubrzamo napuštanje prljavih, fosilnih izvora energije i ujedno povećamo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Čvrsta opredeljenost Srbije ka čistim, zelenim izvorima energije, pored potpisanog Pariskog sporazuma i Sofijske dekleracije, potvrđena je i donošenjem potpuno novog regulatornog okvira 2021. godine. Novi zakonodavni okvir, koji uključuje i prvi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije osnova je za nove investicije, što je najvažniji stub energetske politike,” zaključila je Mihajlović.

Parlamentarna državna sekretarka u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i klimatsku akciju SR Nemačke, dr Franciska Brantner, u izjavi medijima pre skupa, rekla je da je Nemačka spremna da kroz Srpsko-nemačko klimatsko partnerstvo nastavi da pruža finansijsku podršku projektima u ovoj oblasti u Srbiji i posebno istakla da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora važan faktor za investitore iz Nemačke.

“Sve kompanije iz Nemačke sa kojima sam razgovarala planiraju da do 2025.godine budu karbon-neutralne. To znači da mogu da sprovedu svoje investicije samo ako im zemlja u koju investiraju obezbedi uslove. Mislim da je važno za Srbiju da to zna. Ukoliko želite da postanete industrijsko središte u regionu, potrebno vam je mnogo zelene energije,” rekla je Brantner.

Uvodnu reč na panelu imao je dr Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata energetske zajednice, a u panel diskusiji su učestvovali i Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, Ljubinko Savić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i Aleksandar Macura, suosnivač i programski direktor RES fondacije. Osnovna tema panela bilo je pitanje kako trenutna energetska kriza utiče na zelenu tranziciju i kako se izazovi mogu prevazići.

Povodom održavanja konferencije sprovedena je onlajn anketa među građanima Srbije u kojoj je učestvovalo više od 1000 osoba od kojih 61% mlađih od 35 godina, uglavnom iz Beograda, Novog Sada i Niša. Rezultati ankete pokazali su da 87% ispitanika smatra da su investicije ključne za energetsku bezbednost i zelenu transformaciju, dok 53% smatra da bi solarni paneli trebalo da budu primarna tehnologija na koju bi Srbija trebalo da se fokusira. Takođe, anketa je pokazala da je 90% učesnika zaista zabrinuto zbog zagađenja vazduha, a u tom smislu njih 88% izjasnilo se da veruje da je zelena tranzicija važna za smanjenje CO2.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: