Evo od čega su sastavljene
Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji

Znanje o tome šta unosimo u telo je prvi korak ka zdravijim izborima.
Viršle su jedan od najpopularnijih brzih obroka – praktične, jeftine i lako dostupne. Ali iza njihove jednostavnosti krije se niz sastojaka koji mogu imati ozbiljan uticaj na zdravlje. Ako ih redovno jedete, vreme je da saznate šta se zapravo nalazi u njima.
Šta se zaista nalazi u viršlama
Većina viršli se pravi od mešavine svinjskog, goveđeg ili pilećeg mesa, ali to nije sve. U procesu proizvodnje koriste se i mesni ostaci – poput kože, masnog tkiva, pa čak i delova koji se inače ne koriste u klasičnim mesnim proizvodima. Sve se to melje, obrađuje i oblikuje u poznati cilindrični oblik.
Kod jeftinijih varijanti udeo pravog mesa zna biti vrlo nizak, a većinu mase čine zamenski sastojci koji obezbeđuju teksturu i volumen. Stoga je uvek važno pročitati deklaraciju ako želite biti sigurni u to šta konzumirate.
Aditivi koji izazivaju zabrinutost
Da bi viršle bile dugotrajne, glatke i ukusne, dodaju se brojni aditivi. Među najkontroverznijima su nitriti – konzervansi koji sprečavaju razvoj bakterija, ali se povezuju sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Osim njih, tu su i pojačivači ukusa, boje i stabilizatori.
So i začini – za ukus
Nitriti i nitrati – konzervansi koji produžuju rok trajanja i daju viršlama karakterističnu ružičastu boju
Pojačivači okusa – poput mononatrijum glutaminata (MSG)
Stabilizatori i zgušnjivači – kao što su skrob, soja ili proteini iz mleka
Arome – koje imitiraju dimljenje ili specifične začinske note.
Zašto su i dalje popularne
Uprkos svemu, viršle ostaju omiljene zbog svoje praktičnosti. Mogu se brzo pripremiti, lako se kombinuju sa drugim jelima i deca ih obožavaju. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo ograničiti njihovu konzumaciju – posebno kod dece i osoba sa osetljivim zdravljem.
Kako da izaberete „bolju“ viršlu
Ako ne želite da ih potpuno izbacite iz ishrane, birajte one sa jasnim deklaracijama, bez dodatih nitrita i sa većim procentom čistog mesa. Proizvodi sa oznakom „premium“ često imaju bolji sastav, ali i višu cenu – što je kompromis koji vredi razmotriti.
–

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

POGLEDAJTE JOŠ
FUDBAL: Prinčevima ipak superkup
Posle drame, PSŽ savladao Totenhem nakon penala Autor : Bilten.rs , Izvor…
SUD: Evo za šta terete Sotirovski
Bivša gradonačelnica Niša pred sudom Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji…
VUČIĆ POSLE NEMIRA: Neće biti građanskog rata
Beograd i Novi Sad u sukobima građana Autor : Bilten.rs , Izvor…
TUŽILAŠTVO: Svi će biti procesuirani
Veliki broj napada na policiju neće proći nekažnjeno Autor : Bilten.rs ,…
BRESKVA ILI KAJSIJA: Šta je lepše, a šta zdravije?
Koje voće vi volite Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji Foto:…
PUTOVANJA: Kako da u kofer stane više?
Evo malog trika Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji Kao pravi…
HOROSKOP ZA ČETVRTAK: Rakovima potreban odmor
Evo šta Vam zvezde poručuju danas Autor : Bilten.rs , Izvor :…
Četvrtak, 14. avgust: Još jedan tropski dan
Evo kako nas vreme danas očekuje Autor : Bilten.rs , Izvor :…
CRVENA ZVEZDA: Ka eliti preko Kipra
Crveno-beli remizirali u revanšu sa Lehom (1:1) Autor : Bilten.rs , Izvor…
VLADA SRBIJE: Rusi smenjuju pojedine ministre?
Ko je sa zapada izvršio pritisak i na koga videće se narednih…
MUP: U Bačkoj Palanci i Vrbasu povređeno 16 policajaca
Obratilo se ministarstvo povodom sinoćnjih nemira Autor : Bilten.rs , Izvor :…
CRNA GORA: Požari bili podmetnuti?
Velika katastrofa izgleda nije slučajna Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji…
PROTESTI PRERASLI U NASILJE: Svi će odgovarati
Obratio se predsednik SNS Miloš Vučević Autor : Bilten.rs , Izvor :…
Najbolji letnji doručak: Idealan za vreline
Evo recepta Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji Foto:Pixabay Napitak koji…
SEZONA PARADAJZA: Koji je najukusniji
Evo koje se sorte izdvajaju Autor : Bilten.rs , Izvor : mediji…
Otrov, krš od hrane
Svi ih volimo ali nisu zdrave