Podeli vest

Božićni vašari širom Evrope predstavljaju čarobno vreme tokom zimskih praznika. Ovi tradicionalni događaji pretvaraju gradske trgove u bajkovite svetove ukrašene svetlucavim svetlima, mirisima tradicionalne hrane i prelepim rukotvorinama. Evo nekoliko najpoznatijih božićnih vašara u Evropi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

1. Strasbourg, Francuska

Strasbourg, “Božićna prestonica,” domaćin je jednom od najčuvenijih božićnih vašara u Evropi. Ovaj spektakularni događaj obično počinje krajem novembra i traje sve do Silvestrova. Grad se pretvara u čarobnu zemlju s preko stotinu štandova, prelepim božićnim drvećem i osvetljenim ulicama.

2. Nürnberg, Nemačka

Nürnberg je domaćin jednom od najstarijih božićnih vašara u Nemačkoj, poznatom kao “Nürnberger Christkindlesmarkt.” Posetioci mogu uživati u tradicionalnim nemačkim poslasticama poput kobasica, kuvanih kobasica i raznih rukotvorina. Program traje od 29. novembra do 24. decembra

3. Beč, Austrija

Božićni vašari u Beču protežu se širom grada, ali tržnica ispred Rathausa (gradske kuće) je posebno spektakularna. Posetioci mogu uživati u kupovini suvenira, degustaciji tradicionalnih austrijskih božićnih specijaliteta i vožnji karuzelima. Vašra počinje 18 novembra i završava se 26 decembra.

4. Krakov, Poljska

Krakov je poznat po svojim slikovitim i šarenim božićnim vašarima koji počinju krajem novembra i traju sve do Božića. Trg Glówny, glavni gradski trg, pretvara se u čarobno božićno selo sa štandovima, muzikom i bogatstvom tradicionalnih poljskih jela.

5. London, Velika Britanija

Božićni vašari u Londonu obuhvataju mnoge delove grada, uključujući Hyde Park Winter Wonderland i tradicionalni Southbank Centre Christmas Market. Ovi vašari nude klizališta, vožnje, ukusnu hranu i jedinstvene proizvode za poklone.

6. Zagreb, Hrvatska

Zagreb se takođe može pohvaliti jednim od najlepših božićnih vašara u ovom delu Evrope. “Advent u Zagrebu” donosi čarobne trenutke posetiocima uz brojne štandove, koncerte i božićne proizvode.

7. Milano, Italija

Milano se pretvara u prelepi božićni raj tokom praznične sezone. Božićni vašar u Milanu donosi ukusnu hranu, tradicionalne proizvode i prelep dekor. Posetioci mogu istraživati šarene štandove duž ulica i trgova.

8. Berlin, Nemačka

Berlin nudi više od 60 različitih božićnih vašara, a svaki ima svoj jedinstveni šarm. Od klizališta ispred berlinske katedrale do tradicionalnih vašara u centru grada, posetioci će sigurno pronaći nešto što odgovara njihovom ukusu.

9. Pariz, Francuska

Pariz se takođe transformiše tokom božićne sezone. Šarenoliki božićni vašar na Trgu Konkord pruža priliku da se uživa u ukusnoj hrani i kupovini božićnih poklona uz predivne svetlosne instalacije.

Božićni vašari u Evropi ne nude samo mogućnost za kupovinu poklona i uživanje u tradicionalnoj hrani; oni predstavljaju priliku da se zajednice okupe i proslave praznični duh.

Svaki grad ima svoj jedinstveni šarm koji privlači posetioce iz celog sveta, i oni ostavljaju nezaboravne uspomene tokom božićnog razdoblja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: