Podeli vest

Mali gradovi koji se mogu prepešačiti biće apsolutni hit ove godine, kažu turizmolozi i predlažu ovih 10 gradova za posetu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

Daleko od tradicionalnih metropola prepunih turista, postoje mesta koja vredi posetiti. Smešteni su na samo nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, ali svaki od ovih gradova Evrope ima svoju jedinstvenu draž.

Prestižni turistički medij Conde Nast Traveler sastavio je deset najboljih malih evropskih gradova za vikenda posetu.

Ferara – Italija

U regionu Emilij- Romanje, poznatom kao ostava Italije, njena prestonica Ferara ističe se po svojoj divnoj gastronomiji. Ferara je bila jedna od evropskih prestonica kulture, umetnosti, politike i gastronomije, kao i referentna tačka za umetnike, pesnike i pevače. Posebno treba istaći zaostavštinu velikaške porodice D’Este u vidu mnogobrojnih palata i crkava i velikog umetničkog blaga pohranjenog u njima. Zbog svega toga u Ferari je 2006. godine otvoren i italijanski ogranak čuvenog muzeja Ermitaž.

Heb- Češka

Heb se nalazi u krajnje severozapadnom delu Češke republike, na samoj granici sa Nemačkom (5 km udaljenosti). Grad je udaljen od 200 km zapadno od glavnog grada Praga, a od prvog većeg grada, Karlovih Vari, 50 km jugozapadno. Sa čarobnom arhitekturom i boemskom četvrti sjajno je mesto za vikend beg.

Montre- Švajcarska

Montre je tradicionalno letovalište na Ženevskom jezeru. Smešten je između strmih brda i jezera, a poznat je po blagoj mikroklimi i Montreuk Jazz Festivalu koji se održava u julu.

Gradsko obalno šetalište obrubljeno je cvećem, skulpturama, mediteranskim drvećem i veličanstvenim građevinama. Ispred njegove obale nalazi se srednjovekovni zamak na ostrvu, zamak Šilon, sa zidovima, holovima i kapelom sa muralima iz 14. veka.

Nant- Francuska

Na obalama reke Loare u regionu Gornje Bretanje u zapadnoj Francuskoj, grad ima dugu istoriju kao luka i industrijski centar. Ovde se nalazi preuređeni srednjovekovni zamak vojvoda od Bretanje, gde su nekada živeli. Zamak trenutno funkcioniše kao lokalni istorijski muzej koji nudi multimedijalne eksponate i šetnju po svojim utvrđenim zidovima.

I iako je jedan od najvećih gradova u zapadnoj Francuskoj, Nant se putniku predstavlja kao pristupačan grad sa puno istorije.

Porvoo -Finska

Na obali južne Finske, Porvo je drugi najstariji grad u zemlji posle Turkua. I možda zato njegovi posetioci kažu da je poseta njemu kao da se vraćate u prošlost. Smešten na obalama reke Porvoo, grad izlazi iz vode sa svojom katedralom, čiji najstariji delovi datiraju iz 13. veka, kaldrmisanim ulicama i drvenim kućama obojenim u živopisnim tonovima stvarajući pejzaž iz bajke.

Među njegovim uskim ulicama koje vas pozivaju na šetnju, možete pronaći lokalne zanatske radnje, udobne kafiće i umetničke galerije. Takođe možete da se ukrcate na čamac sa kojeg ćete otkriti jedinstvene perspektive arhitekture na obali reke.

Mitenvald – Nemačka

Grad se nalazi u dolini reke Izar oko 100 km jugozapadno od Minhena, u blizini granice sa Austrijom.

Mitenvald je jedan od najvažnijih centara za proizvodnju gudačkih instrumenata u Nemačkoj. U stvari, otkako je Matijas Kloc doneo ovu umetnost u region u 17. veku, mnogi majstori zanatlije su se nastanili u ovom bavarskom gradu poznatom kao „grad hiljadu violina“. Još jedna velika atrakcija su freske na fasadama prijatnog starog grada, koje govore kako o istoriji grada, tako i o profesiji kojoj je vlasnik kuće bio posvećen.

Nikozija- Kipar

Obilazak Nikozije počinje sa njenim istorijskim centrom iz 16. veka (ograđenim zidovima), gde se nalazi impresivna arheološka zbirka Kiparskog muzeja, a završava se sa njegovom Nikozijskom opštinskom umetničkom galerijom, galerijom savremene umetnosti koja zauzima staru centralnu zgradu.

Takođe poznat kao Lefkosija, to je podeljena prestonica Kipra. Južno od granice, na grčkoj strani, Muzej Kipra prikazuje arheološke nalaze od neolita do vizantijskog perioda, kao što je statua Afrodite iz Soloja. U blizini, venecijanske zidine drevnog grada iz 16. veka uključuju kapije Famaguste, Kirenije i Pafosa. Unutar zidina nalazi se mermerni mauzolej pored crkve Faneromeni iz 19. veka.

Stavanger- Norveška

Stavanger tvrdi da ima najveću koncentraciju drvene arhitekture u severnoj Evropi, nešto što je lako potvrditi samo kročenjem u njegov istorijski centar: Gamle Stavanger, naselje od više od 170 kuća izgrađenih od ovog materijala i ofarbanih u belo koje datira od kraja 18. veka. Međutim, u ovom skandinavskom gradu ima još mnogo stvari koje treba posetiti, kao što je njegova srednjovekovna katedrala, najbolje očuvana u Norveškoj i u upotrebi od 14. veka, kula Valberg, koja je služila za upozoravanje stanovnika na požare, ili Norveški muzej Petroleum, organskog profila i dizajniran od strane arhitekata Lunde & Løvseth.

Pula – Hrvatska

Kažu da je Pula za Hrvatsku ono što je Rim za Italiju. Ovaj grad, koji se nalazi na južnom kraju poluostrva Istre, krije neverovatan amfiteatar iz 1. veka (koji mnogi smatraju najbolje očuvanim na svetu), kao i druge rimske ostatke, kao što su Avgustov hram i Sergijev slavoluk. ., što je dovelo do pretencioznog poređenja.

Pula je poznata po svojoj zaštićenoj luci, obali sa plažama i rimskim ruševinama. Osnovana je u praistorijsko doba i cenjena je zbog svog strateškog položaja, kao i zbog toga što je više puta zauzimana, rušena i obnavljana.

Kalambaka – Grčka

Smešten u Tesaliji, istočnom regionu kopnene Grčke, grad karakterišu kaldrmisane ulice, prošarane šarmantnim tavernama i zanatskim radnjama. Ovde je moguće otkriti autentičnost grčke svakodnevice, kojoj se dodaju pešačke rute oko okolnih monolita.

Kameni divovi krunisani manastirima osnovanim u 14. veku koji su arhitektonsko i duhovno blago su nešto što zaista vredi videti.

https://www.youtube.com/watch?v=xloHn727JrQ


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: