Podeli vest

Većini izbeglica je Srbija usputna stanica, a najveći deo je smešten kod rodbine, prijatelja ili poznanika

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbeglice
Foto: Shutterstock

Portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije Svetlana Palić, izjavila je danas za K1 televiziju da je 3.500 Ukrajinaca zatražilo boravište u Srbiji.

“Većini njih je Srbija usputna stanica, a najveći deo je smešten kod rodbine, prijatelja ili poznanika. Ljudi u Srbiji su gostoprimljivi i empatični. U ovom trenutku imamo 1.350 spremnih mesta u centrima, a smešteno je 44 Ukrajinaca u Vranju, od toga su 15 deca”, kazala je Palić.

Kako je ispričala u emisiji “Uranak”, zaposlenom iz Komesarijata jedan dečak je vikao “Tata, tata” i ostavio mu je crtež, iz koga vidite šta u duši nosi jedno dete zbog svega što se događa.

Palić je kazala da je na početku sukoba u Ukrajini Komesarijat otvorio broj telefona, pozivajući ukrajinske državljane da se jave ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć.

“Svakodnevno dobijamo na desetine poziva od Ukrajinaca iz drugih zemalja i pitaju kakvi su uslovi u Srbiji. Na granicama dežuraju ekipe i oni im objavšnjavaju da u Srbiji mogu da dobiju smeštaj, hranu i sve ostale neophodne životne namirnice”, kazala je portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije.

Prema njenim rečima, izneglicde iz Ukrajine najviše dolaze iz Rumunije, Bugarske i Mađarske.

Na pitanje urednice i voditeljke Bojane Bojović koliko Ukrajinaca želi da ostane u Srbiji, Palić je odgovorila:

“Oni su u ovom tenutku pre svega zbunjeni, zamislite, do pre mesec dana ste imali normalan život, a onda vam se desi rat i morate da se sklonite od tog ratnog sukoba”.

“Oni nastavljaju u Crnu Goru ili ka Italiji. Vlada Srbije je donela odluku o privremenoj zaštiti i to je vrsta zaštite u kojoj građani Ukrajine mogu da se ovde zaposle i da im deca idu u školu. Nadam se da će se ovo što pre završiti, pa da mogu da se vrate svojoj kući”, zaključila je Palić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: