Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u posednjih 20 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Siniša Mali
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas, otvarajući konferenciju “E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu”, da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u posednjih 20 godina.

“Mi smo na planu uvođenja eFaktura ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije koja će ih uvesti 2026, ispred Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifiklovala u parlamentu. Mi u ovom trenutku imamo preko 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu, koja je već u sistemu elektrnskih faktura i najveći broj privrednika”, istakao je Mali.

Ovo je po meni primer kako možemo da povećavamo konkurentnost i atraktivnost naše privrede, jer smo to uradili na predlog privrednika kako bi oni svoje poslovanje unapredili, učinili ga transparentnijim, konkurentnijim i kako bi povraćaj PDV-a dobili u kraćem vre,menskom periodu.

“Pozivam sve privrednike koji su u sistemu PDV-a a još nisu prešli na elektronske fakture da urade to što pre, jer je od 1. januara naredne godine obavezno korišćjenje eFaktura za sve koji su u sistemu PDV”, apelovao je ministar finansija.

Koristi su, kaže, ogromne, jer je sistem besplatan i transparentan, i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica.

“Troškovi su za privredu mnogo niži, jednostavnije je čuvanje faktura, ali najvažnije je što ćemo uparujući ulazne i izlazne fakture u sistemu elektronskih faktura moći da radimo povraćaj PDV-a u roku do 24 do 48 sati, automatski, umesto da traje 35 do 40 dana kao danas”, naglasio je Mali.

Dodao je da je to ogromna pomoć likvidnosti naše privrede, koja će mnogo brže raspolagati sredstvima od povraćaja PDV-a, a koja će moći da koristi kao obrtna sredstva ili za investicije, pa tako neće morati privrednici da uzimaju kratkoročne kredite za finansiranje likvidnosti.

Ministar Mali je istakao kako je Srbija u poslednje tri krizne godine pokazala koliko joj je privreda otpornija i koliko je država odlučnija i ozbiljlnija da pomogne privredi i građanima.

“Nismo se predali ni kada je kovid krenuo 2020. godine, ni kada su krenuli problemi u lancima snabdevanja, energetska kriza, ni kada je krenuo konflikt u Ukrajini. Našu privredu smo pomogli sa skoro devet milijardi evra, ali smo uspeli da sačuvamo naše proizvoden kapacitete, radna mesta, jer nam je stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou. U poslednje dve godine stopa rasta našeg BDP-a je naviša u Evropi, rastemo i ove godine nam je u posle, a kao što vidite veliki broj jačih ekonokija je već u recesiji”, rekao je Mali.

Istakao je da su direktne strane investicije ove godine više od tri milijardi evra i podsetio da Srbija nije zaustavila ni jedan veliki infrastrukturni projekat.

Ocenio je da se uvođenjem sistema eFaktire i eFiskalizacije država bori pritiv sive ekonomije i, zajedno sa privredom, menja perspektivu domaće ekonomije kako bi bila konkurentnija i atraktivnija.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je rekla da njena zemlja snažno podržava uvođenje fer poslovanja u Srbiji i efikasno suzbijanje sive ekonomije, zbog čega je podržala srpske institucije.

“Ove reforme će smanjiti troškove srpskih preduzeća, unaprediti efikasnost javne uprave i doprineti ostvarenju ravnopravne konkurencije svih učesnika na tržištu”, rekla je Konradova.

Ona je ohrabrila novu vladu da preduzima dalje aktivnosti koje suzbijaju poslovanje u sivoj zoni u čemu značajnu ulogu ima Naconalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje koju je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pokrenula u bliskoj saradnji sa Ministarstvom finasija pre nešto više od godinu dana.

“Ova inicijativa predstavlja primer privatno-javnog partnerstva, jer ujedinjuje ogromno razvojno iskustvo GZI-a, poslovne kapacitete značjanih kartičnih operatora Viza i Masterkard, stručnost i mrežu NALED-a i relevantnih državnih institucija, pre svega Minsitarstva finasija”, navela je Konradova.

Dodala je da će Nemačka i GIZ nastaviti da podržavaju Srbiju u stvaraju uslova za fer konkurnaciju i i privredni razvoj.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su eFaktura, eFiskalizacija i ePlaćanja stubovi transparentne ekonomije i fer konkurencije.

“Za građane bezgotovinska plaćanja znače veliku uštedu vremena, sigurnu kupovinu, a donose i daleko veći izbor zahvaljujući kupovini preko interneta po nižim cenama”, rekao je Cvetković.

Dodao je da bezgotovinsko plaćanje privrediciima povećavaju prilike za razvoj poslovanja kroz sticanje novih kupaca uvođenjem internet prodaje i otvaranjem novih tržišta.

“Očekujem da ćemo uskoro lansirati POS program kao deo Nacionalne inicijative za bezgotovinskog plaćenje. On je namenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima koji do sada nisu prihvatili bezgotovinsko palćenje. Namera nam je da tokom tri godine opremimo 25.000 prodajnih mesta POS terminalima. Privrednici koji se budu prijavili za ovaj program dobiće besplatnu instalaciju i korišćenje POS terminala godinu dana”, rekao je Cvetković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: