Podeli vest

“Zombi droga” ili fentanil rapidno se širi Evropom zbog čega se u borbu protiv zloupotrebe ove supstance uključio i Interpol. Za ovu sintetičku drogu se kaže da je oko 50 puta jača od heroina i čak 100 puta jača od morfijuma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

„Čak i male količine su smrtonosne“: Širenje zombi droge u Evropi poziva Interpol na akciju

Zombi droga ili fentalin prvo je izazvala krizu u SAD, a sada se sve više širi Evropom. Lek je veštački opioid koji se može primeniti za jak bol. Međutim, zloupotreba leka se sada povećava. Za sintetičku drogu se kaže da je oko 50 puta jača od heroina i čak 100 puta jača od morfijuma.

Nadimak „zombi droga“ potiče od stava koji korisnici usvajaju zbog efekta. Na primer, može doći do spuštenog držanja i nekontrolisanih pokreta.

Opasnost od droge je već poznata u SAD. Američki zvaničnici su nedavno održali hitan sastanak sa Kinom o drogi, jer se sirovine za ovaj lek proizvode upravo u Kini. Izuzetno jak opioid je već izazvao brojne smrtne slučajeve u SAD.

Male količine smrtonosne, profit za kriminalne mreže ogroman

Potrošnja fentanila takođe raste u Evropi – i očigledno toliko da opioid sada čak dovodi u akciju Interpol.

„Činjenica je da je fentanil već u Evropi, da je izuzetno moćan i da se mora tretirati kao neposredna pretnja“, rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok za Velt am Sonntag . „Čak i male količine ove droge mogu biti smrtonosne za korisnike, ali u isto vreme veoma profitabilne za kriminalne mreže koje stoje iza njene distribucije“, upozorio je on.

Interpol je nedavno sproveo prvo globalno istraživanje za sprovođenje zakona o fentanilu. Prvi nalazi su pokazali da se lek i slične supstance „distribuiraju ili proizvode u svim regionima sveta, uključujući Evropu“. To je uključivalo nedozvoljeni i medicinski fentanil u obliku praha, flastera, tableta i tečnosti.

Iako trenutne zaplene u Evropi “nisu ni blizu” količinama u Severnoj Americi, one bi trebalo da “izazovu zabrinutost kod organa za sprovođenje zakona i zdravstvenih vlasti zbog visokog potencijala zavisnosti”, rekao je Stock.

50 puta jači od heroina: Fentanil oduzima hiljade života u SAD

Fentanil je jak lek protiv bolova koji koriste, između ostalog, oboleli od raka, ali se njime i ilegalno trguje. Sa hemikalijama proizvedenim prvenstveno u Kini, često se proizvodi u Meksiku i odatle se krijumčari u SAD. U Sjedinjenim Državama oko 100.000 ljudi umre od predoziranja fentanilom svake godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: