Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo u Crnom moru, na 500. dan od početka ruske invazije. Zelenski je napisao na Telegramu da je odao poštu ukrajinskim herojima koji su dali živote u bici za to ostrvo.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

“Slobodno ostrvo slobodne Ukrajine. Zahvalni smo svima koji su se ovde borili protiv okupatora. Odali smo poštu herojima koji su dali svoje živote u ovoj bici – jednoj od najvažnijih tokom rata punih razmera. Slava svima koji su se borili za bezbednost u našem Crnom moru!”, napisao je Zelenski.

Zelenski je istakao da sa toga mesta pobede želi da zahvali svakom ukrajinskom vojniku za 500 dana pružanja otpora ruskim snagama i izrazio uverenje da će Ukrajina pobediti u ratu. Na snimku se vidi da je Zelenski na Zmijsko ostrvo stigao čamcem, u pratnji šefa svog kabineta Andrija Jermaka.

Zelenski je sa Jermakom i ukrajinskim vojnicima položio cveće na spomen obeležje poginulim borcima, objavila je agencija Unian. Zmijsko ostrvo je jedna od najvažnijih strateških lokacija u Crnom moru, koju su ruske snage zauzele u februaru 2022. godine, a Ukrajina je povratila kontrolu nad ostrvom 30. juna 2022. godine.

Tome je prethodilo potonuće ruske krstarice “Moskva” u aprilu, a tada je Ministarstvo odbrane Rusije svoje povlačenje nazvalo “gestom dobre volje”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: