Podeli vest

Četvrti dan borbe se vode u Pojasu Gaze, nakon sedmodnevnog prekida vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinskog Hamasa. Izraelske odbrambene snage saopštile su da trupe deluju u svim delovima enklave. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je od početka sukoba stradalo 15.523 Palestinca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Izraelske kopnene snage sukobljavale su se sa borcima Hamasa širom Pojasa Gaze, saopštila je u izraelska vojska i pružila do sada najjasniju potvrdu da je počela planirana kopnena ofanziva na jugu te palestinske enklave prepunom izbeglica.

Istovremeno, palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da su se njeni borci sukobili sa izraelskim trupama na oko dva kilometra od grada Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Stanovnici tog grada, drugog po veličini u Pojasu Gaze, od kojih su se mnogi doselili da bi pobegli od izraelsko-palestinskog sukoba, potvrdili su da se može čuti tenkovska paljba izražavajući bojazan od nove izraelske kopnene ofanzive.

Izraelska vojska je ranije naredila ljudima da se evakuišu iz nekih delova grada i prigradskih naselja, ali nije najavljivan nikakav novi kopneni napad na jug palestinske enklave.

Premijer Katara sa Blinkenom, istakao potrebu za prekidom vatre na Bliskom istoku

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani istakao je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom potrebu za deeskalacijom i primirjem u Pojasu Gaze, javila je državna novinska agencija te zemlje.

Katarski premijer je tokom razgovora u nedelju još jednom ponovo potvrdio posvećenost Katara tekućim naporima usmerenim na vraćanje mira u region, prenosi CNN. 

On je takođe izrazio zabrinutost da će nastavak sukoba u Pojasu Gaze nakon humanitarne pauze otežati posredničke napore i pogoršati humanitarnu krizu.

Al-Tani je naveo da Katar osuđuje sve oblike gađanja civila, posebno žena i dece, i istakao da su akcije poput tih, uključujući politiku kolektivnog kažnjavanja, neprihvatljive u bilo kojim okolnostima.

Netanijahu traži temeljnu istragu nakon ubistva civila tokom napada u Jerusalimu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zatražio je danas da se sprovede “temeljna istraga” o ubistvu civila, na kojeg je jedan izraelski vojnik, po svemu sudeći, pucao kada je civil reagovao na napad u Jerusalimu, u kojem su ubijene još tri osobe. 

Netanijahu je ubijenog Juvala Dorona Kaslmena nazvao “herojem Izraela” i istakao da je on u “najvišem činu hrabrosti” spasao mnoge živote, prenosi Si-En-En. 

“Nažalost, dogodila se strašna tragedija i ubijen je muškarac koji je spasao druge. Mora da se sprovede temeljna istraga”, rekao je Netanijahu.

Kaslmen je preminuo u bolnici, u koju je prevezen nakon što je teško ranjen na mestu napada u Jerusalimu.  

Gaza: U izraelskim napadima 15.523 Palestica poginulo, 41.316 povređeno

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je danas da je 15.523 Palestica poginulo, a 41.316 povređeno u izraelskim napadima u poslednja dva meseca.

Prema rečima portparola Ministarstva zdravlja Ašrafa al Kudre, 70 odsto ubijenih Palestinaca bili su žene i deca, preneo je “Gardijan”.

On je istakao da je samo tokom proteklih sati, 316 mrtvih i 664 ranjenih izvučeno iz ruševina i prebačeno u bolnice, ali da su mnogi i dalje pod ruševinama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: