Dodavanje dodatne šolje neslađene kafe svakog dana povezano je sa smanjenim rizikom od povećanja telesne mase tokom četvorogodišnjeg perioda, prema studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition 1. oktobra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafa
Foto:Shutterstock

Međutim, taj benefit se poništava ako osoba doda kašičicu šećera u topli napitak.

Dodavanje “krema ili mlečnog posipa za kafu” nije imalo uticaja na težinu, navodi se u objavljenoj studiji.

Istraživači iz Odeljenja za ishranu na Harvard T.H. Chan Školi za javno zdravlje u Bostonu, savezna država Massachusetts, prikupili su podatke iz tri prospektivne kohortne studije: Nurses’ Health Study (1986-2010), Nurses’ Health Study II (1991-2015) i Health Professional Follow-up Study (1991-2014).

Istraživanje je usmereno na odnos između navika konzumiranja kafe i promena u telesnoj težini tokom četvorogodišnjih perioda.

Učesnici su popunjavali upitnike o hrani i piću koje konzumiraju.

Istraživači su analizirali kako konzumiranje kafe, kako kafe s kofeinom, tako i bez kofeina, utiče na promene u težini tela u zavisnosti od toga da li su napici pripremljeni sa šećerom, veštačkim zaslađivačima ili kremom, navodi se u studiji.

Nalazi su pokazali da dodavanje dodatne šolje neslađene kafe dnevno dovodi do smanjenja težine od 0,12 kilograma ili 0,26 funti tokom četvorogodišnjeg perioda, piše Fox njuz

Učesnici koji su povećali dnevni unos za kašičicu šećera dobili su 0,09 kilograma ili 0,20 funti težine u istom periodu.

Osobe koje dodaju šećer u kafu takođe su verovatno sklonije da tokom dana unose dodatni šećer na druge načine, što može uticati na težinu tela i zdravlje.

Stručnjaci kažu da treba imati na umu da kašičica šećera sadrži 16 kalorija i samo 4 grama ugljenih hidrata

Ove veze između konzumacije kafe i šećera i promena u telesnoj težini bile su značajnije među mlađim učesnicima i onima koji su bili prekomerne težine ili gojazni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

kina

SRBIJA I KINA: Raste prijateljstvo

Predsednik Vučić o saradnji između dve države Autor : Bilten.rs , Izvor : Mediji Foto: Shuttrestock Predsednik Srbije Aleksandar Vučić…