Podeli vest

Dritan Abazović i Edi Rama komentarisali su o francusko-nemačkom sporazumu i poručili da smatraju da je ponuđeni sporazum dobar i da podržavaju dijalog Beograda i Prištine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rama
Foto: Shutterstock

Predsednici crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i premijer Albanije Edi Rama, komentarisali su u Podgorici o francusko-nemačkom sporazumu koji će, kako je navedeno u pitanju, “voditi ka nezavisnosti Kosova” i poručili da smatraju da je ponuđeni sporazum dobar i da podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka proevropskoj budućnosti regiona.

“Mi smo danas poslali poruku da smo spremni za saradnju, to je univerzalna poruka. Vlada Crne Gore maksimalno podržava dijalog između Srbije i Kosova. Francusko-nemački plan je veoma dobar, moramo imati normalizaciju u regionu. To nije naše pitanje i ne možemo ko i kako će politički delovati, ali budućnost svih nas je u saradnji. Veoma sam siguran da će, na kraju, svako imati dobrobit od toga. Svi gubimo ako se nalazimo u statusu kvo. Poruka naše vlade je da podržavamo dijalog, sporazum i ono što je proevropska budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je Abazović, koji je na pitanja novinara odgovarao na albanskom jeziku.

Crna Gora, istakao je, ne podržava politike devedesetih, podela, nacionalizma, konflikta…

“Podržavamo politiku sporazuma, progresa, saradnje, poštovanja između država. Siguran sam i želim da verujem da će lideri Srbije i Kosova shvatiti ovu poruku i situaciju, i to će biti veliki boost za celi region. Status kvo ne donosi nikome ništa dobro, ali nije naše da komentarišemo šta će biti odnosi između vlada u regionu”.

Rama je rekao da je ovo pitanje strana u dijalogu.

“Ovo je problem strana u dijalogu, oni su ti koji imaju odgovornost da odluče i ti koji će platiti cenu njihovih pogrešnih odluka. Ne kažem ovim ništa novo, ali nema nijednog drugog puta, svaki drugi put je iluzija koja se stvara građanima za politiku, glasove, unutrašnje ratove, ali nema veze sa budućnošću”.

Premijer Albanije je rekao da želi i da se nada da je “svim srcem” angažovan da Beograd i Priština uđu u put bespovratnog dijaloga. “Mislim da sporazum baziran na francusko-nemačkom planu, barem koliko imam informacija, je najbolja stvar koja je bila ikada za stolom. Ali, ovo je moje mišljenje, poštujem suverenitet dve strane da odluče. Svakako, kad dođe situacija kao ova, neizostavno je da Vlada Albanije i ja podržimo Vladu Kosova i njihovu vlast, i ja im želim da budu odlučni i uspešni”, rekao je Rama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: