Podeli vest

Dritan Abazović inicijativu Otvoreni Balkan okarakterisao kao “čedo Berlinskog procesa”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

abazović
Foto: Shutterstock

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dva razgovora koja su se odnosila na ekonomsku saradnju i Otvoreni Balkan, inicijativu koju je okarakterisao kao “čedo Berlinskog procesa”.

Govoreći o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je u emisiji “Argumenti” na RTCG kazao da je to pitanje između države i Crkve i da se nada da će “ta tema uskoro biti zatvorena”.

“Da li ima napretka, ima. Dovodimo sve u jedan status i zatvaramo temu. Nadam se da će ta tema uskoro biti zatvorena”, poručio je on, dodajući da sa svim državama regiona pokušava uspostaviti dobre odnose.

Abazović je rekao da su Otvoreni Balkan i Berlinski proces kompatibilni i da podrazumevaju ekonomsku saradnju i rad da profunkcioniše zajedničko tržište kako bi uslovi poslovanja bili slični ili identični.

“Interes Crne Gore je ključan u dva aspekta – politička i ekonomska stabilnost”, kazao je Abazović.

On je poručio da možemo da izaberemo da budemo zatvorena država, ali nas to “neće dovesti nigde” i dodao da ako Crna Gora ne može da bude kompatibilna sa zemljama regiona, “šta očekivati sutra u Evropskoj uniji”.

“Više granica, više šverca. Manje granica, manje šverca. Nama treba jedinstven sistem”, poručio je Abazović.

Regionalna saradnja odnosi se na konkretne primere, i zato “moramo imati otvorenu komunikaciju sa svim premijerima i liderima država regiona”, rekao je takođe Abazović.

“Tražili smo da se oslobodi uvoz iz Srbije, to nije samo izlazak nama u susret, treba imati otvorene kanale i zaista može u jednom trenutku može doći do nestašice. Mislim da je veća pretnja nestašica električne energije, nego hrane”, naveo je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: