Podeli vest

Advokat Predrag Savić istakao je da, ukoliko maloletni K.K. osumnjičen da je jutros ubio devet osoba u pucnjavi u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, nema navršenih 14 godina, on ne može biti krivično odgovoran.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Kako je Savić precizirao u izjavi za Tanjug, ukoliko osumnjičeni ima više od 14 godina tretira se kao mlađi maloletnik i njemu se, kao najteža kazna može se izreći posebna mera, a ako se utvrdi da ima prihički poremećaj može mu se izreći mera lečenja u posebnoj ustanovi.

Zakon o maloletnicima, takođe, predviđa da starijem maloletniku može da se izrekne nastroža kazna od pet godina. Savić naglašava da je u Srbiji starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj. U sklopu Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, navodi Savić, pomenuto je da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, ali do toga nije došlo.

“U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu da odgovaraju za krivično delo ubistvo, dok kod nas to zakon ne predviđa”, istakao je Savić. On je dodao da se u nekim državama u SAD maloletnicima može izreći smrtna kazna, a njihovi roditelji mogu odgovarati za krivčno delo ubistvo. Roditelji deteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za krivično delo zapostavljanje i nestaranje o detetu, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene dece.

Takođe, roditelji ranjene i ubijene dece će moći, pored roditelja osumnjičenog, da tuže i školu i osiguranje ukoliko su deca bila osigurana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: