Podeli vest

U istrazi o tome kako se Velika Britanija nosila sa krizom tokom pandemije kovida 19 razmatra se i izjava britanskog premijera Rišija Sunaka, koji je u to vreme bio ministar finansija, da bi vlada trebalo da “samo pusti ljude da umru”, javlja Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO:PIXABAY

Patrik Valans, koji je bio glavni vladin naučni savetnik tokom pandemije, napravio je belešku u svom dnevniku 25. oktobra 2020. o sastanku na kojem su učestvovali tadašnji premijer Boris Džonson i Sunak.

U dnevniku koji je predstavljen u istrazi zabeleženo je kako je Dominik Kamings, Džonsonov najviši savetnik tokom pandemije, preneo Valansu ono što je rekao da je čuo na sastanku.

“Riši misli da samo pusti ljude da umru i to je u redu. Sve ovo izgleda kao potpuni nedostatak vođstva”, citirao je Valans Kamingsa, prenosi Rojters.

Portparol Sunaka rekao je da će premijer izneti svoj stav u istrazi „umesto da odgovara na svaki pojedinačni deo”.

Istraga koja ispituje odgovor britanske vlade na pandemiju korona virusa tokom koje je život izgubilo više od 220.000 ljudi u Britaniji, trebalo bi da traje do leta 2026.

Visoki vladini zvaničnici su više puta govorili da vlada nije bila spremna za pandemiju i da je „toksična“ i „mačo“ kultura ometala odgovor na zdravstvenu krizu.

Opasnost za Sunaka je da dokazi u istrazi potkopavaju njegov pokušaj da se predstavi kao promena u haotičnom rukovodstvu Džonsona, iako je bio jedan od najviših ministara u toj vladi, navodi britanska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: