Podeli vest

 Agencija za zaštitu životne sredine objavila je da je početak grejne sezone uticao na zagađenje vazduha koje je juče zabeleženo u Novom Sadu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru i Pirotu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zagađenje
Foto: Pixabay

U informaciji na sajtu Agencije navodi se da je na jučerašnje prekoračenje graničnih dnevnih vrednosti emisija PM10 suspendovanih čestica nedvosmisleno uticao početak grejne sezone.

Dodaje se da upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 procenata, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 posto.

“Povišenim vrednostima doprinose i aktuelne vremenske prilike, jer stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, uslovljena odsustvom vetra i pojavom izražene prizemne inverzije, sprečava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija”, konstatuje Agencija.

Izraženo je očekivanje da će prognozirana kiša usloviti pad koncentracija zagađujućih materija.

Agencija navodi da ni juče prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu zabeležena ni na jednom mernom mestu.

Apeluju se na građane da savesno postupaje građana pri izboru energenata za individualna ložišta kako bi doprineli smanjenju emisija zagađujućih materija, odnosno zagađenja vazduha.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…