Podeli vest

Novi izveštaj čiji su autori rekli da je naručen od strane Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država crta zabrinjavajuću sliku “katastrofalnih” nacionalnih sigurnosnih rizika koje donosi brzo napredovanje veštačke inteligencije i upozorava da vreme ističe za saveznu vladu da izbegne katastrofu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Zaključci su zasnovani na intervjuima sa više od 200 ljudi tokom više od godinu dana – uključujući visoke izvršne direktore vodećih kompanija za veštačku inteligenciju, istraživače sajber bezbednosti, stručnjake za oružje masovnog uništenja i nacionalne sigurnosne zvaničnike u vladi.

Izveštaj, objavljen ovog tjedna od strane Gladstone AI, čvrsto tvrdi da najnapredniji sistemi veštačke inteligencije u najgorem slučaju mogu “predstavljati pretnju nivou izumiranja za ljudsku vrstu”, prenosi “Nine.de”.

Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država nije odgovorio na zahtev za komentarom. Upozorenje u izveštaju je još jedno podsećanje da iako potencijal veštačke inteligencije i dalje očarava investitore i javnost, postoje i stvarne opasnosti.

“Veštačka inteligencija već sada predstavlja tehnologiju koja ima ekonomski transformacioni potencijal. Može nam omogućiti da izlečimo bolesti, napravimo naučna otkrića i prevaziđemo izazove za koje smo nekada mislili da su nepremostivi,” rekao je Jeremie Harris, izvršni direktor i suosnivač kompanije Gladstone AI, za CNN.

“Ali takođe može doneti i ozbiljne rizike, uključujući katastrofalne rizike, na koje moramo biti svesni”, rekao je Harris.

“rastući skup dokaza – uključujući empirijska istraživanja i analize objavljene na najprestižnijim konferencijama o veštačkoj inteligenciji u svetu – sugerišU da iznad određenog praga sposobnosti, veštačka inteligencija bi potencijalno mogla postati nekontrolisana”, ododao je Harris.

Portparolka Bele kuće Robyn Patterson izjavila je da je izvršna uredba predsednika Džoa Bidena o veštačkoj inteligenciji “najznačajnija akcija koju je bilo koja vlada u svetu preduzela da iskoristi potencijale i upravlja rizicima veštačke inteligencije.”

“Predsednik i potpredsednik će nastaviti da sarađuju sa našim međunarodnim partnerima i pozivati Kongres da usvoji zakonodavstvo preko stranačkih linija kako bi upravljali rizicima povezanim sa ovim novim tehnologijama”, rekla je Patterson.

Ovo su najveće pretnje AI tehnologije

Istraživači upozoravaju na dve osnovne opasnosti veštačke inteligencije.

Prvo, Gladstone AI ističe da bi, najnapredniji sistemi veštačke inteligencije mogli biti oružani što bi potencijalno moglo doneti nepovratnu štetu. Drugo, u izveštaju stoji da postoje privatne zabrinutosti unutar laboratorija za veštačku inteligenciju da bi u nekom trenutku mogli “izgubiti kontrolu” nad samim sistemima koje razvijaju, sa “potencijalno razornim posledicama po globalnu sigurnost”.

“Uspon veštačke inteligencije i AGI [veštačka opšta inteligencija] ima potencijal da destabilizuje globalnu sigurnost na načine koji podsećaju na uvođenje nuklearnog oružja”, navodi se u izveštaju, dodajući da postoji rizik od “trke u naoružanju” veštačke inteligencije, sukoba i “nesreća fatalnih razmera sličnih oružju masovnog uništenja”.

Izveštaj Gladstone AI poziva na dramatične nove korake usmerene na suočavanje sa ovom pretnjom, uključujući pokretanje nove agencije za veštačku inteligenciju, uvođenje “hitnih” regulatornih mera i ograničenja koliko se može koristiti računarske snage za obuku modela veštačke inteligencije.

“Postoji jasna i hitna potreba da vlada Sjedinjenih Američkih Država interveniše”, napisali su autori izveštaja.

Izveštaj primećuje da iako je rad proizveden za Državni sekretarijat, njegovi stavovi “ne odražavaju stavove” agencije niti šire vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Obaveštenje koje je izdao Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za fond za nuklearno razoružanje i neproliferaciju, iz 2022. godine pokazuje da je vlada nudila do 250.000 dolara za procenu “rizika proliferacije i sigurnosti” povezanih sa naprednom veštačkom inteligencijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: