U vodama Španije poslednjih godina sve češće mogu da se vide ajkule, a osim pandemije korona virusa, na to su uticale i klimatske promene, piše Juronjuz vikli.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Duž španskih obala od Baleara do Kanarskih ostrva, i duž obala Valensije, Katalonije, Granade, Galicije i Asturije, opažanja ovih morskih stvorenja su postala sve češća.


Uzrok za to je najverovatnije u migratornoj prirodi ajkula koje prelaze ogromne udaljenosti radi razmnožavanja, hranjenja, ali u poslednje vreme i zbog promena temperature vode.


U Sredozemnom moru živi 45 vrsta ajkula, od kojih mnoge, poput peregrina, morskog psa i plave ajkule, ne predstavljaju pretnju za ljude.


Tokom poslednje decenije, porast ajkula pripisuje se klimatskim promenama, prekomernom ribolovu, ali i pandemiji korona virusa zbog smanjenih ljudskih aktivnosti.


Kako se navodi većina aktivnosti ajkula u Španiji je koncentrisana u Kantabrijskom i Sredozemnom moru, međutim ima ih i u hladnijim, dubljim vodama.


Na Balearskim ostrvima, poput Ibice i Majorke, pojave ajkula su uobičajene, ali obično uključuju manje, bezopasne vrste, a Kanarska ostrva su poznata po svojoj raznolikosti morskog života, i na njima je zabeleženo 86 vrsta ajkula i raža, uključujući ajkulu anđela, ajkulu čekić, kit ajkulu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: