Podeli vest

Tužba protiv Ilona Maska upućena je od starne akcionara Tvitera jer nije u zakonskom roku otkrio da je kupio značajan udeo u tom društvenom mediju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tviter
Foto: Pixabay

Grupa akcionara Tvitera podnela je tužbu protiv Ilona Maska jer nije blagovremeno, odnosno u zakonom propisanom roku, otkrio da je kupio značajan udeo u tom društvenom mediju, izveštava CNBC.

Mask, šef kompanije “Tesla” i SpejsEksa, objavio je 4. aprila da je stekao 9,2 posto udela u Tviteru za 3,0 milijarde dolara, što je izazvalo skok akcija te društvene mreže od vrtoglavih 27 posto, dok investitori na taj potez gledaju kao na glasanje o poverenju.

Savezni zakon o trgovanju nalaže da investitori moraju da obaveste Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) u roku od 10 dana kada preuzmu više od 5,0 posto vlasničkog udela u nekoj kompaniji.

Mask, koji je počeo da kupuje akcije Tvitera u januaru, navodno je dostigao taj prag 14. marta, što znači da je do 24. marta trebalo da obavesti SEC o sticanju udela.

Pravni zastupnik Ilona Maska, najbogatijeg čoveka na svetu, nije odmah odgovorio na zahtev CNBC-a za komentarom.

U tužbi, koju je sudu u Njujorku podnela advokatska kuća Blok & Leviton u ime nekoliko akcionara Tvitera, navodi se da je Mask iskoristio period od kada je dostigao prag od 5,0 posto do javne objave udela za kupovinu još više akcija Tvitera po nižoj ceni od one koju su dostigle nakon obaveštenja objavljenog na berzi.

Više pravnih stručnjaka i eksperata za hartije od vrednosti izjavilo je za “Vašington post” da je to kašnjenje objave možda pomoglo Masku da zaradi 156 miliona dolara.

Kolektivna tužba je pokrenuta u ime investitora koji tvrde da su izgubili potencijalnu dobit koju su mogli da ostvare da je Mask ranije otkrio da je kupio akcije Tvitera.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: