Građanima i turistima u Solunu, Larisi i drugim oblastima severne Grčke stiglo je upozorenje u vidu SMS poruke za hitne slučajeve zbog nevremena koje se očekuje u toku dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris/FILE

U poruci je navedeno da se vremenske neprilike, poput grada i grmljavine, očekuju od ranih jutarnjih sati do podneva, prenosi Katimerini.

“Izbegavati prelaženje bujica i potoka, pešice ili vozilom, tokom nevremena i padavina, rad i aktivnosti na otvorenom. Trebalo bi izbegavati prolazak ispod velikog drveća i postavljenih znakova. Ne držati uključene električne uređaje ili telefon, jer grom može proći kroz žice. Izbegavati dodirivanje vodovodnih cevi (kuhinja, kupatilo), jer su oni provodnici struje”, navodi se u upozorenju.

Dodaje se i da je savet, ako se neko nađe na otvorenom tokom nevremena, da se ne približava metalnim predmetima, kao što su automobili, bicikli ili oprema za kampovanje, kao i da ako je neko u moru, trebalo bi odmah da izađe.

Nevreme se očekuje i u Tesaliji, na ostrvima Sporadi, centralnoj i istočnoj Stereji (uključujući Atiku), istočnom Peloponezu i na Eviji. Kako ERT prenosi, u centralnim, istočnim i severnim predelima predviđaju se kiše i oluje, a od večeri se očekuje postepeno slabljenje.

Očekuje se da će temperature pasti na 28 stepeni, dok će na Kritu temperature dostići 31 stepen. U Solunu se očekuje prolazna oblačnost sa kišom i mestimično jakim nevremenom, a temperature će se kretati od 20 do 28 stepeni.

Jaka munja izazvala požare na Tasosu

Jaka munja izazvala je u sredu dva požara na grčkom ostrvu Tasos, dan nakon što su vatrogasne snage ukrotile šumske požare izazvane jakim vetrovima na druga dva ostrva. Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letelice i dva helikoptera pokušavali su da ugase plamen koji proždire šumsko zemljište na dva fronta na ostrvu u severnom Egejskom moru 306 km severno od Atine, saopštila je vatrogasna brigada

. Šumski požari su poslednjih godina postali češći i razorniji u Grčkoj zbog klimatskih promena, a grčka Služba civilne zaštite upozorila je na još nestabilnije vreme u sredu i četvrtak, navodeći da se očekuju oluje sa velikom učestalošću grmljavina i gradom. Najviše će biti pogođene centralna i severna Grčka.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je ove nedelje na opasno leto sa šumskim požarima nakon dugotrajne suše i neuobičajeno jakih naleta vetra za ovu sezonu. Prošle godine u šumskim požarima na severu zemlje poginulo je 20 ljudi, a 19.000 primorano je da napusti ostrvo Rodos.

Za rano lociranje požara, ova mediteranska zemlja sve više koristi dronove koji pomažu u nadgledanju šumskog zemljišta. Oko 240 vatrogasaca iz zemalja uključujući Bugarsku, Maltu, Moldaviju i Rumuniju pojačaće grčke vatrogasne snage od jula do septembra, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite.

Tanjug/AP Photo/Yorgos Karahalis

bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: