Bivši potpredsednik SAD i zagovornik borbe protiv klimatskih promena Al Gor kritikovao je danas domaćina klimatskog samita COP28, Ujedinjene Arapske Emirate, rekavši da su Emirati, kao koordinator međunarodnih pregovora o globalom zagrevanju, zloupotrebili poverenje javnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Joshua A. Bickel

Al Gor je na marginama klimatske konferencije u Dubaiju rekao za Rojters da su neki delegati skeptični prema predsedniku COP28 Sultanu al-Džaberu, predsedniku nacionalne naftne kompanije Emirat ADNOC.

“Oni zloupotrebljavaju javno poverenje tako što su na celo COP28 postavili izvršnog direktora jedne od najvećih i najmanje odgovornih naftnih kompanija na svetu”, rekao je Gor.

Na prezentaciji održanoj u plenarnoj sali COP28 pre intervjua, Gor je otkrio podatke koji pokazuju da su emisije štetnih gasova u UAE u 2022. godini porasle za 7,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju sa povećanjem od 1,5 odsto u celom svetu.

To su podaci udruženja pod nazivom Climate TRACE, čiji je Gor suosnivač.

Udruženje koristi veštačku inteligenciju i satelitske podatke za praćenje emisije ugljen dioksida svetskih dompanija, dodao je Gor.

Iz UAE još nisu odgovorili na Gorove kritike, kao i na podatke do kojih je došao TRACE.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: