Podeli vest

Privremene prištinske institucije postigle su načelan dogovor sa međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalju ustavnom sudu u Prištini na razmatranje Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), nakon ”podrške koju će dobiti” 16. aprila, kada će Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasati o predlogu za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju, preneo je danas Albanijan post, pozivajući se na međunarodne izvore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Albanijan post navodi da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica to da vlada u Prištini pošalje ustavnom sudu Nacrt statuta ZSO koji je napisala EU, ali ne i odluka tog suda, što je, kako prenosi albanski medij, navedeno u mišljenju izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani, u kojem se navodi da ”Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština”.

Kao navodi Albanijan post, ”suštinski i opipljiv korak” biće slanje Nacrta na razmatranje ustavnom sudu, a vlasti u Prištini navodno su pristale na taj potez.

“Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, onda će se nastaviti procedure za članstvo u Savetu Evrope, dok se u međuvremenu čeka odluka suda o Nacrtu ZSO. Šta će se dalje dešavati zavisi od odluke Ustavnog suda, ali, kako stoji u odluci iz 2015. godine: ‘Zajednica se mora osnovati’. Međutim, ostaje da se vidi u kom obliku će ona biti”, navode izvori Albanijan posta.

Prema postignutom dogovoru, Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, vlada će uputiti ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljberta Krasnićija.

Taj korak biće uslov za Prištinu, kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio tzv. Kosovo kao članicu te organizacije, odnosno, prema proceduri, da ga pozove u članstvo, navode izvori Albanijan posta.

Dodaje se da su svi pravnici koji su videli Nacrt koji je pisala EU izrazili kritike, a neki od njih su ga nazivali i ”suštinskim ustavom”, koji je, navodno, paralelan sa onim tzv. Kosova.

Prema Briselskom sporazumu, obaveza Prištine je da osnuje ZSO, što je ona do danas odbijala da učini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: