Podeli vest

Predsednik albanske opozicione Demokratske stranke Salji Beriša zatražio je danas na protestu u Tirani da premijer Edi Rama podnese ostavku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rama
Foto: Shutterstock

Protest ujedinjene opozicije održava se ispred zgrade vlade, a prisustvuje mu više hiljada građana, prenose albanski mediji. Na obezbeđenju protesta angažovano je više od 1.000 policajaca, a vrata na ulazu u vladu su blindirana dodatnim metalnim delom, piše Albanijan post. Beriša je u govoru opisao Ramin aferu, u vezi sa agentom FBI, kao najozbiljniji skandal koji je “ocrnio obraz zemlje u svetu”.

“Narko-premijer bez vere, bez države, bez zastave korumpira šefa kontraobaveštajne službe savezničke države SAD”, rekao je Beriša i poručio da Rama treba da da ostavku nakon “ovog čina nelojalnosti prema velikom savezniku albanskog naroda“.

Predsednik Slobodarske partije i bivši predsednik Albanije Iljir Meta ocenio je da je Edi Rama za 10 godina “iskoristio svoju moć za zauzimanje države i za svoje mafijaške interese”. Bivši predsednik Republike Albanije istakao je da je „koruptivna afera Mekgonigal-Rama šokirala ceo svet sa obe strane Atlantika“.

Bivši agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarls Mekgonigal optužen je zbog sumnjivih poslova sa ruskim oligarsima, ali se u optužnici navodi da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine. Na teret mu se, pored ostalog, stavlja da najmanje od avgusta 2017. FBI-u nije otkrio svoju vezu s bivšim službenikom albanske obavještajne agencije, opisanim u optužnici kao “osoba A”.

Takođe, prema optužnici, nije otkrio da je “imao kontakte” s premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je izjavio da optužbe protiv Mekgonigala nemaju nikakve veze s njim.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: