Podeli vest

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je danas da SRS nikada nije pravila neiskrena savezništva i neprincipijelne koalicije sa političkim strankama sa kojima ne deli ideološke stavove, te da će na predstojećim izborima imati koalicioni nastup sa SNS na lokalnim, ali ne i parlamentarnim izborima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

“SRS izlazi samostalno u poslednje 33 godine. Smatramo da je to jedini odgovoran i pošten pristup prema građanima Srbije. Nikad nismo pravili neprincipijelne koalicije i neiskrena savezništva sa političkim strankama sa kojima ne delimo ideološke stavove i to je tako i danas. U nekim lokalnim samoupravama napravili smo sporazum o koalicionom nastupu na predstojećim izborima i nadam se da ćemo svi zajedno što pre sakupiti potpise podrške”, rekao je Šešelj na konferenciji za medije povodom početka prikupljanja potpisa.

Na lokalnim izborima, uključujući i beogradske izbore, dodao je, ići će u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, dok na parlamentarnim nastupaju samostalno.

SRS je danas počela sa prikupljanjem potpisa podrške za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore, a Šešelj je rekao da se nada da će ih sakupiti i predati u najkraćem mogućem roku.

Šešelj je izrazio uverenje da će SRS nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Skupštini Srbije predstavljati najsnažniju nacionalnu opciju u srpskom parlamentu.

“Najsnažnija opcija koja će se zalagati da Srbija prestane sa tzv. procesom evropskih integracija, zato što smo uvereni da se sva nacionalna nesreća koja se dešava u Srbiji, i svi problemi koje Srbija ima na privrednom planu, kao i svi pritisci koji su povezani sa našom spoljnom politikom upravo, pre svega, tiču procesa evropskih integracija”, rekao je Šešelj.

On je naglasio da SRS nikada neće odustati od savezništva sa Rusijom te da će biti “brana u srpskom parlamentu” svima onima koji zahtevaju i pokušavaju da Srbija uvede sankcije Rusiji.

“I da na taj način ugrozi svoj međunarodni položaj i počini jednu sramotu za naše bratske, tradicionalne i istorijske odnose sa Rusijom. Takođe ćemo se suprotstavljati svima onima koji danas sramotno zahtevaju da se Srbiji uvedu nekakve sankcije”, rekao je Šešelj.

SRS je jedna od najozbiljnijih političkih stranaka na srpskoj političkoj sceni, dodao je, i naglasio da jedino oni ozbiljno pripristupaju najvažnijim problemima građana Srbije i svim društvenim pitanjima.

“Smatramo da imamo najbolja rešenja za sve te probleme. Smatram da postoji alternativa tzv. EU putu Srbije i smatramo da Srbija treba da postane prva evropska zemlja članica BRIKS-a. To je naša velika istorijska šansa za ubrzani razvoj, ekonomski prosperitet i dalje unapređenje životnog standarda svih građana Srbije”, rekao je Šešelj.

Na pitanje novinara kakvu su odluku doneli po pitanju gradskih izbora, on je rekao da su juče za Beograd sklopili sporazum o koalicionom nastupu, odnosno zajedničkoj izbornoj listi.

“Naši kandidati su kandidati na našoj zajedničkoj listi. To je dogovor koji smo mi postigli. Mi ćemo nastupiti koaliciono ne samo u Beogradu, nego u mnogim mestima u Srbiji. To je odluka i sloboda koju imaju svi naši lokalni odbori svuda da uspostave i nastupaju u koalicije”, dodao je on.

Šešelj je rekao da su na lokalnom nivou vrlo lako usaglasili program za predstojeće beogradske izbore.

“Mi smo sa Aleksandrom Šapićem imali saradnju u prethodnom mandatu na opštini Novi Beograd i verujem da je ta saradnja bila na korist svih građana Novog Beograda”, dodao je on.

Na pitanje novinara kako sada prave koaliciju sa SNS, s obzirom na prethodna neslaganja i razmirice, Šešelj je rekao da su neslaganja i teške reči bile sa obe strane, ali da je to normalno u političkom svetu i da postoje stvari oko kojih se slažu na lokalu, ali ne i po pitanjima spoljne politike.

“Nije prvi put sada da pravimo koaliciju sa SNS-om predizborne lokalne prirode. Sa druge strane, mi smo prethodne 33 godine imali različit pristup, različitim stvarima i različit odnos između SRS i SNS. Misim da svi koji krituju našu koaliciju traže od nas da mi imamo grižu savest i traže od nas da živimo u 2008. godini, kao da se ništa nije promenilo”, dodao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: