Podeli vest

Nacionalno dramsko pozorište Rusije, poznato kao Aleksandrinski teatar sa predstavom “Ženidba” gostovaće prvi put u Beogradu 26. i 27. septembra na velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopštio je danas Ruski dom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

narodno pozorište
Foto: Pixabay

Monodrama ruskog glumca Sergeja Paršina “Želim da živim!” biće izvedena 24. septembra (19:30) u Pozorištu mladih u Novom Sadu i 25. septembra (20:00) u Narodnom pozorištu u Nišu, najavio je Ruski dom. Umetnički direktor Aleksandrinskog teatra Valerij Fokin je istakao da je gostovanje u Srbiji za njih “od posebnog značaja, pogotovo što se održava na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu”.

Prema njegovim rečima, Narodno pozorište u Beogradu je “istorijsko pozorište i istovremeno veoma moderno, kao i Aleksandrinski teatar, koji je nacionalno blago svoje zemlje”.

U “Ženidbi” igraju Vladimir Koševoj, Vasilisa Aleksejeva, Marija Kuznjecova, Ivan Jefremov i ostali, a Fokin je istakao da njegova predstava “razvija Gogoljevsku liniju Aleksandrinske scene”.

Fokin je najavio da će Paršin u Novom Sadu i Nišu “predstaviti veštinu starije generacije trupe, korifeja Aleksandrinskog teatra u monospektaklu ‘Želim da živim!'”.

Kako je najavljeno, 25. septembra (19:30) u Narodnom pozorištu u Nišu biće otvorena izložba “Izabrane slike ruske scene“, koja predstavlja digitalne kopije skica zavesa i ukrasa za legendarne predstave Aleksandrinskog teatra iz 19. i 20. veka Direktor Aleksandrinskog teatra Sergej Jemeljanov je rekao da se saradnja Aleksandrinski teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu “razvija intenzivno i u nekoliko pravaca”, nakon što su marta 2023. godine potpisali Sporazum o saradnji.

“Dani Aleksandrinskog teatra obuhvatiće nekoliko gradova Srbije — Beograd, Novi Sad, Niš. Planiramo sprovođenje obrazovnih programa u okviru projekta ‘Nacionalna pozorišna škola’.

Stvaralački i prosvetiteljski pravci su osnova naše saradnje“, ocenio je Jemeljanov. Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić je poručio da je oduševljen što pristupaju realizaciji sporazuma o saradnji, “koji je ove godine sklopljen u cilju unapređenja razvoja, očuvanja i razvoja pozorišne umetnosti, kao i očuvanja kulturno-istorijske baštine”.

“Poseta naših dragih kolega i prijatelja iz Sankt-Peterburga nije samo doprinos jačanju postojećih veza između dva bratska naroda, već je i veoma značajan korak napred u pogledu mogućnosti da naši posvećeni gledaoci vide najbolje klasike poput ‘Ženidbe’, koja je kultni spektakl, naveo je Goncić.

Narodno pozorište je 18. i 19. septembra izvelo u Sankt-Peterburgu na sceni Aleksandrinskog teatra tokom 14. Međunarodnog pozorišnog festivala “Aleksandrinski“ predstavu „Rat i mir“ po romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića. Aleksandrinski teatar je najstarije nacionalno pozorište Rusije i vodi istoriju od prve ruske državne stručne dramske trupe osnovane u Sankt-Peterburgu prema Naredbi carice Jelisavete 30. avgusta 1756. godine.

Aleksandrinski teatar dolazi u Srbiju u organizaciji Roskoncerta, u okviru nacionalnog plana “Velika gostovanja” Ministarstva kulture Ruske federacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…