Podeli vest

Udruženje drumskog saobraćaja “Srbijatransport” Goran Aleksić izjavio je večeras da Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača i ocenio da je teško očekivati da će u narednih pet godina problem biti ublažen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gsp 2
Foto: Shutterstock ilustracija

“U narednih pet godina teško da ćemo ublažiti sadašnji problem”, rekao je Aleksić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da produkuje bar 4.000 vozača na godišnjem nivou.

“Hiljadu vozača treba da dođe iz srednjih stručnih škola, a tri hiljade iz sistema iz društva kroz Centre za stručnu profesionalnu kompetenciju”, rekao je on.

Naveo je da novim zakonom snižena starosna granica samo za one koji prođu izuzetno kvalitetnu obuku.

“I oni će do pune starosne granice – vozači kamiona do 21 godine, a autobusa do 24, moći da rade samo u nacionalnom saobraćaju”, rekao je on i naveo da tu kvalitetnu obuku kreira Agencija za bezbednost saobraćaja.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada postoji 26 centara za stručnu profesionalnu kompetenciju.

“Mislimo da ćemo vrlo brzo imati više od 60 čime će biti pokrivena cela Srbija. Ranije je obuka trajala sedam sati teoretske nastave i 15 sati vožnje u autoškoli. Sad traje 140 sati, to je temeljna obuka koja uči mlade kako se vozi u krivini, po kiši, uzbrdo, nizbrdo, kako se održava vozilo”, rekao je Aleksić.

Naveo je i da transportna privreda ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa ministartvima građevinarstva, saobraćaja, unutrašnih poslova, Agencijom za bezbednost saobraćaja.

“Moramo ozbiljno da razmišljamo o povećanju zarada. Zarade koje su već dovoljno velike stvoriće atraktivno zanimanje koje će Srbiji obezbediti dovoljan broj profesionalnih vozača kako bi ispunili zahteve prozivodne privede, industrije i građana”, rekao je on.

U Srbiji, kako kaže, postoji 175.000 licenciranih vozača, od čega je deo u inostranstvu, dok se deo bavi taksi prevozom.

“Procenjujemo da je angažovano oko 100.000 profesionalnih vozača i taj nedostatak od 20.000 vožača, koji se kumulirao godinama ogroman je”, rekao je on dodao da je MUP prihvatio sa velikim razumevanjem njihovu inicijativu, a što postoji u EU – snižavanje starosne granice zbog nedostatka profesionalnih vozača.

Prema njegovim rečima, sada postoji nedostatak konkurencije i selekcije.

“Više nema rigoroznih kontrola, psihotestova, jasno je da je ugrožena i bezbednost saobraćaja i sama delatnost, jer nama ko da radi. Veliki uzrok toga je što su profesionalni vozači otišli u inostranstvo u zemlje koje su na vreme sagledavale potrebe svoje privrede i donosile mere koje su im u interesu, i sada su naša država, naša vlada i naši ljudi u institucijama prepoznali da moraju da donose mere u interesu privrede i društva”, rekao je on.

Odmah se sa B može polagati za D kategoriju, naveo je i dodao da žene sada lako mogu da upravljaju autobsima, menjači su automatski, udobni su za vožnju, a zarade prilično visoke.

Prema njegovim rečima, neko ko radi za minimalac, ako je zdrav i sposoban može da pređe i da radi daleko kvalitetniji posao nego što sada radi.

Aleksić, na pitanje koliko vozača je u intostranstvu i kako to da smo došli do toga da naši vozači odlaze, a da nas voze stranci, kaže da kada neko ode sam da radi u Nemačku treba da zna da će tamo imati zaradu manju od lekara, profesora… jer su tamo usluge režije mnogo visoke.

Vozači u Nemačkoj nisu na ovu akvom nivozarada na kom su u Srbiji, i ostaje im relatvino malo novca od 2.000 ili 2.500 evra kolika je plata, naveo je Aleksić i dodao da mora da se zna i da su kazne za prekršaje dramatično veće – od tri do 10 puta veće nego u Srbiji.

“Ima dosta vozača koji se vraćaju, posebno ako odu sami. Sam čovek kada ode u intostranstvo nije nikava sreća”, poručio je Aleksić.

Podsetio je da u Srbiju dolaze vozači iz Indije, Šri Lanke, drugih krajeva i da prolaze korz veoma kvalitetnu selekciju.

Prema njegovim rečima, kod nas rade kvalitetniji vozači od onih koje možemo da izbaremo u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ SUTRA dočekuje SARACINA

-Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 14. juna sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom,…