Podeli vest

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenit zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Alijev
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je danas da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji.

On je istaka da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenit zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

Na početku obraćanja, Alijev je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije na gostoprimstvu.

“Hvala na pozivu, na ljubaznim rečima o meni i o narodu Azerbejdžana, to su reči pravog prijatelja. Nas veže prijateljstvo, a to je osnovni uslov za razvoj odnosa Azerbejdžana i Srbije”, rekao je Alijev.

Dodao je da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa.

“Dokumenti koji se odnose na strateško parterstvo su od ogromnog značaja. Jesmo strateški partneri u svakom smislu, jer sarađujemo u brojnim oblastima”, dodao je Alijev.

On je naglasio da su Srbija i Azerbejdžan uvek podržavale jedni druge u međunarodnoj areni.

“Teritorijalni integritet i suverenitet zemalja su uzajamano podržavani i taj stav je jasan, i on se neće menjati”, poručio je Alijev.

On je rekao da su međunarodne organizacije usvajale toliko dokumenata koje se zasnivaju na pravdi i realnosti, i pozivale na momentalno bezuslovno i potpuno povlačenje jermenskih trupa iz, kako je rekao, okupiranih delova Azerbejdžana, kako u Savetu Evrope, u Nesvrstavnima, Evropskom parlamentu, OEBSU, a da problem nikada nije bio rešen.

“To pokazuje da su odluke i rezolucije koje su donele međunarodne organizacije i njihova primena selektivne”, rekao je Alijev, dodajući da Savet bezbednosti UN ponekad usvaja rezolucije danima, a ponekad za nekoliko sati.

“A, kada je reč o našim problemima, mi čekamo na rezultat 27 godina, i tu je došlo do neuspeha. Međunarodna zajednica mora da se pozabavi ovim pitanjima. Mi smo spremni, jer ako odluke nisu primenjene, to onda može da bude provokatvino. Kada smo shvatili da su svi naši napori i pregovori besmiselni, onda smo morali da pribegnemo sili. Povelja UN nam priznaje to pravo, mi koristimo pravo na samoodbranu i svaka nacija može da to primeni”, rekao je Alijev.

Naveo je da Azerbejdžan silom podržava svoj teritorijalni integritet i pravdu već dve godine, a narod gradi i razvija oslobođene teritorije, gradi objekte iz pepela.

“Ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja”, dodao je Alijev.

Dodao je da je sa Vučićem razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima, regionalnim i pitanjima sa međuanrodne agende, kao i o energetici.

“Nastavićemo razgovore o prirodnom gasu, struju, jer postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju. Azerbejdžan ima resurse koji igraju ulogu u enregetskoj bezbednosti. Naša uloga će da raste, sarađivaćemo, na prvom mestu, sa prijateljskim zemljama, ne samo u energetici, nego u svim oblastima”, rekao je Alijev.

Takođe, ukazao je da se dogovori u oblasti vojno tehničke sfere, o produbljenju i širenju saradnje.

“Danas smo napravili agendu o budućim koracima, i ubrzaćemo ta pitanja. Moraćemo češće da se srećemo”, rekao je Alijev.

Preneo je da je pozvao predsednika Srbije u posetu Azerbejdžanu, te da bi mogao do kraja godine da poseti Baku, kao i da bi sam mogao ponovo da poseti Srbiju.

“Imaćemo više poseta nalik ovoj, jer naše prijateljstvo će biti večno”, rekao je Alijev.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: