Podeli vest

Ambasador Egipta izrazio zahvalnost predsedniku Srbije i Vladi na veličanstvenom dočeku predsednika el Sisija dodajući da se nada da će uskoro moći da uzvrate.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ambasador
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah organizovao je danas svečani prijem povodom Nacionalnog dana Egipta, kojim se obelezava 70 godina od proglašena moderna Arapska Republika i tom je prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Srbije i Vladi na veličanstvenom dočeku predsednika el Sisija dodajući da se nada da će uskoro moći da uzvrate.

Prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice među kojima i predsednik parlamenta Ivica Dačic, a koji je usledio samo pet dana nakon istorijske posete predsednika Abdela Fataha al Sisija Beogradu bio je prilika da ambasador podseti da je ta poseta pokazatelj jakih pirtetljskih veza i želje obe strane da snažno podstaknu bilateralne odnose u svim sferama.

“Poseta predsednika El SIsija nije samo istorijska, prva u poslednjih 35 godina, već je to poseta od suštinskog značaja za uspostavljanje odnosa zasnovanog na strateškom partnerstvu”, rekao je ambasador.

Brojni sporazumi prilika su, dodao je, da brojne institucije sa obe strane mogu da grade i održavaju uspešnu saradnju, kao i da se egipatski i srpski privrednici dodatno povežu i pokrenu jača partnerstva i saradnju.

“Nakon istorijske posete počastvovan sam da izrazim zahvalnost srpskoj vladi na gostoprimstvu i iskrenom prijateljstvu posebno na praćenju predsedničkog aviona brobenim avionima VS tokom leta u vazdušnom prostoru Srbije, ali i na najvišem predsedničkom odlkovanju i počasnom doktoratu”, naveo je egipatski ambasador.

Naglasio je da postoji snažan potencijal za razvoj saradnje u svim oblastima od poljoprivrede, privrede, truzima, zdravstva, informaciono komunikacionih tehnologija,

“Konačno, prijateljstvo Egipta i Srbije, obeleženo je uzajamnom solidarnošću, poštovanjem i podrškom, obzirom da nas vezuje vekovno prijateljstvo, bogatom istorijom, odlukama koje su menjale svet, a odražavale su se u prijateljstvu između naših istorijskih predsednika Gamala Abdel Nasera i Josipa Broza Tita i njihovim suštinski važnim ulogama u osnivanju Pokreta nesvrstanih”, naveo je ambasador Salah.

Podsetio je da danas sa njima slavimo 70 godinjiču veličanstvene revolucije koja je promenila način života u Egiptu i pokrenula drastične promene na svim poljima.

Kao rezutat te revolucije Egipat je, naveo je, dobio svoje mesto na političkoj mapi sveta, a ođeci revolucije su se čuli širom planete i bili inspiracija i podstrek mnogim narodima.

Ambasador je podsetio na tradicionalne odnose Egipta i Srbije koji ne datiraju samo od 1908. godine, već se zasnivaju na čvrstim vezama, identičnim ciljevima i pogledima od vremena Tita i Nasera, kada su dve zemlje imale vodeće uloge u osnivanju pokreta nesvrstanih.

Svečanost je počela intoniranjem himni Egipta i Srbije i prezentacijom spektakla upriličenog povodom prenosa mumija iz Nacionalnog muzeja u centru Kaira u novi Muzej na Platou Piramida, a u čiju izgradnju je uloženo milijardu dolara.

Nacionalni dan 23. jul, odnosno Dan revolucije državni je praznik Egipta, kojim se obeležava godišnjica egipatske revolucije 1952. godine, a koja je dovela do proglašenja moderne Arapske Republike Egipta, čime se završava period Kraljevine.

To je najveći javni praznik u Egiptu, zemlji koja ima više od 100 miliona stanovnika i sa kojom je Srbija povezana brojnim neraskidivim vezama, a Beograd i Kairo “svetionici su multilateralizma” još od osnivanja Pokreta nesvrstanih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: