Podeli vest

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, izjavio je večeras da je važno da SAD i Srbija pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako, kako je naveo, mogu zajedno napred.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hil
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Naše dve zemlje su ”kao dva prijatelja koja su se u nekom momentu malo razišla, ali koji su sada ponovo zajedno”, kazao je Hil u govoru na prijemu u rezidenciji povodom proslave američkog Dana nezavisnosti.

Hil je rekao da ”jedan prijatelj govori o prošlosti, a drugi o budućnosti”, ali da je važno da pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako, kako je naveo, mogu zajedno napred.

”SAD i Srbija imaju mnogo sličnosti, na primer, košarka je i kod vas i kod nas nacionalna strast, a banana je samo voće”, rekao je on. Hil je poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, kao i ostalim predstavnicima vlade, ”sa kojima smo mnogo radili zajedno u prošlih godinu dana”, kao i predstavnicima religijskih zajednica, akademicima, novinarima, kulturnim radnicima i umetnicima, i sportistima, koje je posebno istakao.

”Srbija osvaja svet kroz košarku, tenis, vaterpolo, i ko zna koje još sportove”, rekao je ambasador i istakao da je ”divno iskustvo” biti diplomata u Beogradu.

”Prvi put sam ovde bio sa sedam godina, kada je moj otac služio u našoj ambasadi, potom sa 25, kada sam ja pomagao oko nekih ekonomskih pitanja, a sada i po treći put, kao ambasador”, rekao je Hil. Kako je kazao, ”nikada nije smatrao da je strpljenje neka posebna vrlina” i da “sama činjenica da 4. jul proslavljamo danas, 29. juna, govori o tome”.

“Odnos Srbije i SAD je važan za sve, za ceo region. Kada ga izgradimo tako da bude snažan, on će pomoći da zemlje zaborave prošlost i krenu napred, a sve zarad generacija naše dece i onih koji dolaze posle. Za njih, strpljenje je izvikan koncept, i mi moramo brže da se krećemo”, ocenio je američki ambasador.

Govoreći o razlikama između SAD i Srbije, Hil je rekao da će one uvek postojati, ali da su i pored njih, odnosi dveju zemalja građeni na dubokim osnovama.

”To je tako jer imamo iste vrednsoti, poverenje je jako važno, a ono mora biti pažljivo građeno i čuvano. U budućnosti će sigurno biti razmimoilaženja, i sigurno ćemo ih se i jedni i drugi tvrdoglavo držati, ali u ime zajedničkih ciljeva, te razmirice mogu postati jako male i gotovo nevažne”, rekao je Hil.

Istakao je da Beograd i Vašington imaju veoma snažnu ekonomsku saradnju i to u gradovima širom Srbije.

”Ovde su neke od naših najvećih tehnoloških kompanija, na primer NCR, ili ORACLE-ov data centar u Kragujevcu. Za obe zemlje, to je naša zajednička budućnost, mi smo sada najveći partner Srbije kada je reč o uslugama te vrste”, rekao je Hil i dodao da je Er Srbija ono što sve više pomaže u povezivanju zemalja.

”Pogotovo sada, letom iz Čikaga. Sada ljudi iz mesta sa zapada naše zemlje, kao što je Denver, mogu preko Čikaga da stignu u Srbiju” rekao je Hil.

Ambasador je istakao da svuda u svetu trenutno ima konflikata, koji iziskuju teške izbore.

”Odakle god da dolazite u svetu, SAD su tu da vam budu partner i pomognu da dostignete svoje ciljeve. Ja sam optimista. Verujem da je godina koju sam proveo ovde pomogla da taj moj stav još više učvrstim, i verujem da narod Srbije ima snage da se izdigne iznad skorašnjih tragedija i razvije svoju zemlju. Stvari uvek i svuda mogu biti bolje i tome treba težiti. Srbija treba da teži ka tome da štiti svoje slabe i bude lider u nekim stvarima. Vreme je faktor, i zato hajde da zajedno idemo napred”, rekao je Hil. Na kraju obraćanja, održao je zdravicu.

”Za trajno prijateljstvo Srbije i svih njenih naroda sa SAD. Vi koji niste Srbi ili Amerikanci, takođe nazdravite sa nama, jer je poenta svega ovoga da budemo zajedno. Živeli”, rekao je američki ambasador.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: