Podeli vest

Norveške kompanije nisu zainteresovane za kupovinu Elektroprivrede Srbije (EPS), a trenutni angažman Norveške u reformi i restrukturisanju energetskog sektora u Srbiji rezultat je zahteva srpskih vlasti i ukorenjen je u strateškom partnerstvu naših dveju zemalja, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelsta i istakao da ne postoji plan masovnog otpuštanja u EPS-u.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

struja
Foto: Pixabay

On je u intervjuu za “Danas” rekao da Norveška može sa Srbijom da podeli svoja iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanja učinka u energetskom sektoru i da prenese šta je u Norveškoj uspelo, ali da će konkretne odluke i kurs reformi doneti Vlada Srbije.

“Norveška snažno podržava državno vlasništvo u tom sektoru, s obzirom na njegov društveni značaj i ključnu ulogu za nacionalnu ekonomiju”, rekao je on i dodao da će EPS bez sumnje i dalje biti srpska kompanija.

Naveo je da trenutno stanje u EPS-u nije privlačno zapadnim stranim investitorima, s obzirom na dominantnu ulogu proizvodnje energije na bazi uglja i nedostatak korporativne kulture koja odražava međunarodne principe korporativnog upravljanja.

Odgovarajući na pitanje kakva je uloga norveških predstavnika u Nadzornom odboru EPS-a, Jelsta je naveo da je zadatak profesionalizacija i efektivnost EPS-a u cilju povećanja transparentnosti, produktivnosti i integriteta.

Prema njegovim rečima, cilj je da se EPS osposobi da odgovori na izazove povećane energetske potražnje domaćinstava i srpskih preduzeća, kao i da odgovori na izazove energetske bezbednosti.

“I da ne zaboravimo da EPS vremenom treba da postane mnogo ‘zelenija’ kompanija sa rešenjima za proizvodnju iz obnovljivih izvora. Da bi se ovo postiglo, Nadzorni odbor mora imati visok nivo autonomije u operativnim, strateškim i finansijskim pitanjima”, rekao je ambasador Jelsta.

On je naglasio da bi Nadzorni odbor trebalo da bude glavni pokretač reformi i transformacije, a kada je reč o kredibilitetu norveških članova odbora, istakao je da oni imaju znanje i iskustvo u upravljanju energijom i duge karijere u evropskim energetskim kompanijama i entitetima.

Jelsta je, odgovarajući na pitanje da li će norveška firma Ristad enerdži preporučiti Vladi Srbije otpuštanja zaposlenih u EPS-u, rekao da ne postoji plan masovnog otpuštanja, kao i da se to ne postavlja kao pitanje, već da je fokus na poboljšanju učinka kompanije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: