Ambasador Rusije smatra da je Rezolucija kojom se oštro osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini štetna i po samu organizaciju UN i pojašnjava dalji odnos razvoja Srbije i Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Shutterstock

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je Rezolucija kojom se oštro osuđuje Rusija zbog rata koji vodi u Ukrajini štetna i po samu organizaciju UN koja ju je donela.

“Rezolucija kao što je ova sama po sebi nije samo štetna za sadašnju, novonastalu situaciju, štetna je i po organizaciju UN. Rezolucija je još jedan udarac u globalnom smislu u OUN, a za Srbiju je OUN izuzetno važna iz razumljivih razloga”, rekao je Bocan Hračenko gostujući na K1.

Naveo je da je rezolucija Generalna skupština UN ”novi napad” na Rusiju, ali da je, pre svega, udarac za same UN kao organizaciju.

”Kao što su sankcije prema Rusiji udarac za zapad i sve je više izjava da je veliki rizik po one koji su uveli sankcije”.

Bocan-Harčenk: oOčekujem da će Srbija i Rusija ići dalje u razvoju saradnje

Na pitanje da li se nešto menja u odnosima dveju zemalja nakon što je Srbija sa još 140 zemalja u UN podržala rezoluciji koja oštro osuđuje Rusiju zbog rata u Ukrajini, ambasador je izrazio očekivanje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju.

“Razumemo i shvatamo pojavu pritisaka kakav se vrši na Srbiju kao i druge zemlje u takvoj sitauciji. Imajući u vidu da smo prijteljske zemlje, prijateljski narodi, dogovore dvojice predsednika, sve što određuje naš dugoročni odnos, nadamo se da ćemo ostvariti sve i da ćemo ić i dalje u razvoj naše saradnje i odnosa”, rekao je Bocan Harčenko.

Bocan-Harčenko je dodao im je kao i svakoj zemlji i pojedincu važna i moralna podrška.

“Što veću moralnu podršku imamo to bolje”, rekao je ambasador.

Kazao je da im je bio važno da svima kojima su mogli prenesu svoje objašnjeje u nadi da će ih druga strana razumeti.

Na pitanje da li se sastaje sa predsedikom Aleksandrom Vucicćem i šefom srpske diplomatije Bocan-Harčenko kaže da često razgovraju.

Imali smo razgovore i o Rezoluciji, ovo je diplomatska aktivnost koja nije za javnost, rekao je ambasador.

Nismo pravili pritisak, samo smo objašnjavali svima naš odnos i analizu nacrta koji je veoma štetan.

Zapad pravi pritiske

Svaka zemlja to radi u nadi da će druga strana privhatiti objašnjenje, u Rusiji se odlično zna kakav pritisak bez ikakvih ograničenja pravi zapad, rekao je ambasador.

Na pitanje zašto Rusija devedesetih godina nije uticala u SB UN da se tadašnjoj SR Jugoslaviji ne uvedu sankcije, rekao je da je situacija u Rusiji i u ostatku sveta tada bila drugačija i da nije moguće upoređivati te dve situacije , kao i da ne vidi nijednu tačku podudarnosti.

Bocan-Harčenk odbacio mogućnost da Rusija bude isključena iz SB UN

Ambasador je, takođe, odbacio mogućnost da Rusija bude isključena iz SB UN i istakao da je ona stalna članica te organizacija i pravni naslednik ŠSR.

Na pitanje šta je cilj akcije u Ukrajini i dokle je Putin spreman da ide, Bocan-Harčenko je ponovio da je to zaštita naroda u Donjecku i Lugansku, kao i demilitarizacija i oslobađanje Ukrajine od neonacizma, i otklanjanje pretnje zapada iz Ukrajine prema Rusiji.

”Neistina je da je cilj okupacija Ukrajine. Operacija se razvija i završiće se čim budu ispunjeni ciljevi””, rekao je Bocan-Harčenko.

Ponovio je da nije reč o invaziji, već o specijalnoj operaciji koja ima određenje ciljeve.

Podsetio je na kako je rekao dešavanja nakon 2014. godine kada je stvorena potpuno antiruska politka protiv ruskog naroda, i Rusa protiv ruskog jezika, kulture tradicije samog temelja života i preživaljavajna ruskog naroda u Ukrajini,

Podsetio je i na dešavanja u Dombasu i Odesi i da kako kaže zapad za to nije pokazuvao pažnju, na osam godina rata i “genocida” na Donbasu.

“Nadamo da će uz rezultat vojne opracije završiti rat i taj lanac događaja”, naveo je Bocan-Harčenko.

Bocan Harčenko je takođe rekao da zna da je predsednik Srbije morao da misli na državni intes i budućnost Srbije na prvom mestu.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: