Podeli vest

Dizni, Vorner Bros i Soni Pikčers Entertejment se neće prikazivati u Rusiji, obustavljene projekcije

Autor : Bilten.rs Izvor: Tanjug

bioskop
Foto: Pixabay

Holivudski studiji “Dizni”, Vorner Bros i Soni Pikčers Entertejment saopštili su da će zaustaviti projekcije predstojećih filmova u Rusiji kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu i humanitarnu krizu koja se dešava.

Kompanija “Volt Dizni” saopštila je da obustavlja bioskopske projekcije u Rusiji, počevši od novog izdanja animiranog filma “Pocrveni” studija Pikar Animejšen, a iz kompanije Vorner Media su objavili da će odložiti ovonedeljnu projekciju „Betmena“ u Rusiji, prenosi Rojters.

„Buduće poslovne odluke ćemo donositi na osnovu razvoja situacije. U međuvremenu, imajući u vidu razmere novonastale izbegličke krize, radimo s našim partnerima iz nevladinih organizacija na pružanju hitne pomoći i druge humanitarne pomoći”, navodi se u saopštenju “Diznija”.

Portparol kompanije Soni Pikčers Entertejmenta je saopštio će ta filmska kuća zbog vojne akcije u Ukrajini „zaustaviti planirane bioskopske projekcije u Rusiji, uključujući premijerno prikazivanje novog izdanja Morbijusa“.

Ukrajinska filmska akademija je tokom vikenda pokrenula onlajn peticiju u kojoj se poziva na međunarodni bojkot ruske kinematografije i ruske filmske industrije zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Rusija je značajno tržište za Holivud, s ostvarenim prihodom od 601 milion dolara na bioskopskim blagajnama 2021. godine, što čini oko 2,8 posto svetske prodaje karata, koja je lani iznosila 21,4 milijarde dolara, prema portalu Komskor, dodaje Rojters.