Američka vojska saopštila je da je u vazdušnim napadima pogodila više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji i da su u napadima korišćeni brojni avioni, uključujući bombardere dugog dometa koji su doleteli iz SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, File

“Snage američke Centralne komande (CENTCOM) izvele su vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga korpusa Iranske revolucionarne garde i savezničkih milicija. Američke vojne snage su pogodile više od 85 ciljeva, sa brojnim avionima, uključujući bombardere dugog dometa, koji su doleteli iz Sjedinjenih Država“, navedeno je u saopštenju CENTCOM-a.

Precizirano je da je u vazdušnim napadima korišćeno više od 125 preciznih projektila i da su na meti bili komandni i obaveštajni centri, skladišta za rakete, projektili i bespilotne letelice, logistika i objekti u lancu snabdevanja municijom “milicijskih grupa i njihovih sponzora iz Iranske revolucionarne garde koji su omogućili napade na američke i koalicione snage”, prenosi CNN.

Američki zvaničnici naveli su da su pogođena četiri objekta u Siriji i tri u Iraku, gde su bezbednosni zvaničnici prijavili štetu u gradu Al-Kaim. Lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koje SAD okrivljuju za napad na svoju bazu u Jordanu.

U napadu dronom na američku bazu u Jordanu prošle nedelje ubijena su tri pripadnika američke vojske. SAD tvrde da je Iran odgovoran za finansiranje i naoružavanje militanata, dok Teheran negira umešanost.

Bajden: Odgovor počeo, nastaviće se u vreme i na mestima koje SAD izaberu

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je naredio vojne udare na objekte u Iraku i Siriji koji su u vezi sa grupama koje su izvršile napade na američke snage, navodeći da će se ti napadi nastaviti u vreme i na mestima koje SAD izaberu.

“SAD ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali neka svi oni koji žele da nam nanesu zlo znaju da, ukoliko naude i jednom Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, istakao je Bajden, prenosi Rojters. SAD su pokrenule napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u nedelju, kojem su poginula tri vojnika. Bela kuća je operaciju, koja je trajala oko 30 minuta, proglasila uspešnom, rekao je zvaničnik Pentagona.

Američki zvaničnici kažu da su udari pogodili četiri objekta u Siriji i tri u Iraku, gde su bezbednosni zvaničnici prijavili štetu u gradu Al-Kaim. Lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koje SAD okrivljuju za napad u Jordanu.

Najmanje šest osoba je poginulo u vazdušnim napadima koje su izveli američki avioni na objekte u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji. Kako je objavio arapski televizijski kanal Al Hadat, vojni avioni su izveli tri serije udara na položaje proiranskih jedinica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: