Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je zaslađivač aspartam kao mogući izazivač raka. Mediji su odmah preneli da se ovaj zaslađivač koristi u Koka-Kola dijetalnim gaziranim pićima poput Koka-Kola Zero i Pepsi Zero, ali i “Extra” žvakaćim guma i brojnim drugim proizvodima na tržištu. Međutim, iz ZSO sada stiže dopuna informacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

koka kola
Foto: Pixabay

U prvoj deklaraciji o aditivu Međunarodna agencija za istraživanje raka, sa sedištem u Luionu, navela je da je aspartam “mogući kancerogen”, što znači da postoje ograničeni dokazi da ta supstanca može da izazove rak.

Ova agencija ne bavi se uzimanjem u obzir koliko bi osobi bilo potrebno da konzumira tu supstancu da bi bila u riziku, već to razmatra posebni panel, Zajednički komitet za prehrambene aditive Svetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu, sa sedištem u Ženevi, navodi Rojters.

Ovaj zajednički panel stručnjaka SZO i Organizacije za hranu i poljoprivedu UN je razmatrao iste dokaze kao i Međunarodna agencija za istraživanje raka i naveo da se ova zamena za šećer smatra bezbednim u ograničenim količinama.

Šta sve ovo zapravo znači?

Dozvoljena količina je 40 mg po kg telesne težine, što je ekvivalentno 14 konzervi dijetalne koka-kole za odraslog muškarca.

Aloe vera, talk i neko kiselo povrće imaju istu “2B” klasifikaciju kao mogući karcinogeni.

Presuda o kancerogenom statusu aspartama prvi put je procurila u Rojters pre dve nedelje, što je izazvalo žestoku reakciju prehrambene industrije i široko rasprostranjenu zabrinutost među potrošačima.

U to vreme, tržišni analitičari su rekli da bi ova procena mogla da ima „negativan uticaj na obim prodaje niskokaloričnih gaziranih pića“, pošto su se pojavili izveštaji o ljudima koji „odbacuju“ svoje navike dijetalne koka-kole, piše britanski Telegraf.

Upravo tu je i nastao problem zbog koga je SZO morao ponovo da se oglasi.

Da li piti Koka-Kolu ili Kokoa-Kolu Zero?

Uoči objave, šef SZO za ishranu Frančesko Branka na konferenciji za novinare pokušao je da pomogne da potrošači shvate naizgled suprotstavljene deklaracije, posebno oni koji traže veštačke zaslađivače kako bi izbegli šećer.

“Ako su potrošači suočeni sa odlukom da li da uzmu Koka Kolu sa zaslađivačima ili sa šećerom, mislim da bi trebalo da razmotre treću opciju, a to je da se umesto toga piju vodu”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: