Podeli vest

Dok Ukrajinci demantuju autentičnost procurelih dokumenta, Amerikanci ih potvrđuju. Izvori bliski Zelenskom tvrde da je predsednik Ukrajine besan zbog navoda da je bio špijuniran od strane SAD-a

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije/Bilten.rs

zelenski
Foto: Shutterstock

Ukrajina je promenila neke od svojih vojnih planova nakon curenja na desetine Pentagonovih dokumenata, rekao je izvor blizak ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom za CNN.

Dokumenta su deo obavještajnog materijala SAD-a i NATO-a koji su procurelu u posljednjih nekoliko meseci, a pojavili su se na platformi društvenih medija Discord. U njima stoji procena snage moskovskog ratnog stroja, ali se sugerišu i kritične nedostatke ukrajinske vojske. 

Ukrajinci demantuju, Amerikanci potvrđuju autentičnost dokumenata

Dok su ukrajinski zvaničnici odbacili dokumenta kao “lažna”, američki zvaničnici potvrdili su i New York Timesu i CNN-u da su dokumenta legitimna, iako se čini da su neka od njih izmenjena.

Savetnik šefa Kabineta predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak na Telegramu je rekao kako veruje da se dokumenta “temelje na velikoj količini izmišljenih informacija” i da nemaju “nikakve veze s ukrajinskim planovima.”

Dokumenta takođe otkrivaju da su SAD špijunirale predsednika Zelenskog, što je duboko frustriralo ukrajinske zvaničnike, rekao je izvor blizak predsedniku za CNN.

Među procurelim dokumentima i stanje protivvazdušne odbrane Ukrajine

Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od februara, koji su procureli u javnost, preneo je “Gardijan”.

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku “poverljivo”, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišće.

Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena. U saopštenju od nedelje, iz Pentagona su poručili da proveravaju verodostojnost fotografisanih dokumenata koji “deluju da sadrže vrlo osetljiv materijal”.

Ukrajinski protivvazdušni sistem Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, objavio je “Njujork tajms”, dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu “totalno smanjene” do 23. maja. Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, istakao je njujorški list, citirajući visoke vojne zvaničnike SAD.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Juri Inhat, nije komentarisao procure informacije, ali je rekao za “Vol strit džornal” da se Ukrajina suočila sa ozbiljnim problemima u pronalasku municije za oružje napravljeno u sovjetsko vreme, posebno za S-300 i Buk. “Ukoliko izgubimo bitku na nebu, posledice po Ukrajinu mogle bi da budu veoma opasne.

Ovo nije vreme za odugovlačenje”, rekao je on, apelujući na zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći. Američki zvaničnici veruju da je očigledno curenje velike količine poverljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

“Sada je fokus na tome – kako je moglo da procuri sve to, jer su mnogi dokumenti bili jedino u rukama zvaničnika SAD”, rekao je za Rojters bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj. Zvaničnici kažu da, ako se uzme u obzir obim tema obrađenih u dokumentima, a koje se tiču rata u Ukrajini, zatim Kine, Bliskog istoka i Afrike, ima nagoveštaja da ih su dokumenta procurela iz ruku Amerikanca, a ne saveznika.

Američki zvaničnici rekli su da je istraga o tome kako su podaci dospeli u javnost nije odbacila mogućnost da su iza svega pro-ruski elementi. Ovaj bezbednosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks. Ruska ambasada u Vašingtonu i Kremlj zasad nisu odgovorili na zahtev za komentar.

SAD traže “krticu”, za curenje dokumenata verovatno odgovoran Amerikanac

Amerika traga za osobom koja je odgovorna za nedavno curenje tajnih vojnih i obaveštajnih podataka, a zapadni bezbednosni stručnjaci i američki zvaničnici smatraju da je u pitanju neko iz SAD.

“Istraga je fokusirana na pretpostavku da su dokumenta procurela iz SAD, pošto su mnogi objavljeni dokumenti bili samo u američkim rukama”, rekao je Rojtersu bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Mnogi dokumenti su fotografisani, što sugeriše da je to namerno izveo neko ko je želeo da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO, izjavio je ranije Malroj.

Nova serija poverljivih dokumenata, u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se u petak na društvenim mrežama, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija, preneo je Njujork tajms.

Prema pisanju tog lista, analitičari upućeni u razmere curenja poverljivih informacija, kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno.

Istražitelji trenutno operišu sa četiri ili pet mogućih teorija. Prema jednoj teoriji, pretpostavlja se da iza curenja podataka stoji nezadovoljna osoba koja je zaposlena u američkoj obaveštajnoj agenciji.

U drugoj teoriji se smatra da je za curenje dokumenata odgovorna “krtica”, koja je aktivno želela da nanese štetu američkim bezbednosnim interesima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: