Podeli vest

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD i da su preletali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni leteli i iznad američkih vojnih baza.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BALON KINA SAD
Tanjug/Travis Huffstetler Photography via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države sa desetinama zemalja širom sveta podelile informacije o kineskom špijunskom balonu oborenom u subotu iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, preneo je Rojters.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu.

SAD su oborile u subotu navodni špijunski kineski balon koji je leteo iznad američke teritorije. Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.Peking, navodi agencije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: