Podeli vest

Američke vlasti uhapsile su dvojicu osumnjičenih agenata kineske vlade u vezi sa navodnom zaverom Pekinga i pokušajima da se poremeti i na kraju uništi antikomunistički pokret Falun Gong.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

U optužnici koja je obelodanjena u petak, Džon Čen i Lin Feng optuženi su da su planirali da pokretu Falun Gong sa sedištem u Njujorku kompromituju status organizacije oslobođene poreza, pokušavajući da podmite poreskog službenika, prenosi AP.

Taj službenik, koji je u stvari bio policajac u civilu, snimio je više razgovora sa Čenom, a istražitelji su dobili snimke u kojima su Čen i Feng razgovarali o uputstvima koja su navodno dobili od zvaničnika kineske vlade, saopšteno je iz tužuilaštva. Na jednom snimku Čen je zvaničnike kineske vlade nazvao “braćom po krvi”, a na drugom je rekao da će Peking biti “veoma velikodušan” u nagrađivanju pomoći u procesu kompromitacije neprofitnog statusa pokreta Falun Gonga.

Čen, 70-godišnji američki državljanin, i Feng, 43-godišnji Kinez sa legalnim boravkom u SAD, optuženi su za delovanje kao neregistrovani agenti strane vlade, za podmićivanje javnog zvaničnika i za zaveru u vršenju međunarodnog pranja novca. Čen i Feng su oboje rođeni u Kini, ali sada žive u oblasti Los Anđelesa, gde su i uhapšeni u petak.

Kina je zabranila Falun Gong pokret 1999. godine, klasifikujući ga kao zli kult i jedan od “pet otrova”, ili glavnih pretnjih svojoj vlasti. Od tada, pripadnici Falun Gonga našli su utočište u imanju od 400 һektara pod nazivom “Dragon Springs” u severnom delu Njujorka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…