Podeli vest

Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ (STF)

Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je bilo pet poslanika.

Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” i “Ivica Dačić – premijer Srbije”, Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije “Srbija ne sme da stane” i “NADA” nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici “Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović” i “Mi glas iz naroda” bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana.

Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu.

Članica je grupe „Novi lideri za Evropu” Svetskog ekonomskog foruma i Savetodavnog odbora organizacije “World Minds” koja okuplja najvažnije svetske inovatore iz svih oblasti.

Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije „Kontinental vind Srbija” (Continental Wind Serbia – CWS), predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Učestvovala je u osnivanju i NALED-a i PEKSIM fondacije.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije.

Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsednicu Vlade Srbije.

BRNABIĆ UTVRDILA LISTU KANDIDATA ZA POTPREDSEDNIKE SKUPŠTINE

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zahvalila je poslanicima koji su joj dali poverenje i odmah je prešla na sledeću tačku dnevnog reda – izbor potpredsednika.

“Obaveštena sam da su konsultacije obavljene, da se postigla saglasnost oko potpredsednika Narodne skupštine i radnih tela”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je utvrđena lista kandidata za potpredsednike:

Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS) Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja), Jovan Janjić (Mi – glas iz naroda dr Branimir Nestorović), Elvira Kovač (SVM), Snežana Paunović (SPS).

Odlučeno je da se glasa javno, odnosno prozivkom poslanika.

BRNABIĆ: ZA MENE JE OVA FUNKCIJA VELIKA ČAST I PRIVILEGIJA

Novoizabrana predsednica Narodne skupštine Ane Brnabić poručila je danas da izbor na novu funkciju predstavlja za nju veliku čast, privilegiju i obavezu da nastavi da radi za dobrobit Srbije i njenih građana.

“Zahvalna sam narodnim poslanicima na izboru za predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije. Za mene je ova funkcija velika čast, privilegija i obaveza da, kao i do sada nastavim da radim za dobrobit, razvoj i stabilnost Srbije i svih njenih građana. Živela Srbija!”, napisala je Brnabić na svom Instagram nalogu “anabrnabic”.

Brnabić je danas izabrana za predsednicu Narodne skupštine glasovima 153 narodna poslanika.

IZABRANI POTPREDSEDNICI SKUPŠTINE SRBIJE, BRNABIĆ ZAKLJUČILA SEDNICU

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zaključila je danas sednicu srpskog parlamenta pošto su izabrani potpredsednici Narodne skupštine, imenovan generalni sekretar, izabrani članovi radnih tela i stalni sastav delegacija u međunarodnim institucijama, čime je ispunjen dnevni red Prve sednice u 14. sazivu.

Skupština Srbije izabrala je danas Sandru Božić i Marinu Raguš iz Srpske napredne stranke, Snežanu Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Edina Đerleka iz Stranke pravde i pomirenja, Jovana Janjića iz “Mi glas iz naroda” i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara za potpredsednike srpskog parlamenta, uz glasno negodovanje poslanika opozicije sa liste “Srbija protiv nasilja”.

Glasalo je 159 poslanika, od kojih je 155 bilo za, a četiri protiv.

Za generalnog sekretara Skupštine Srbije ponovo je imenovan Srđan Smiljanić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić se potom obratila javnosti da objasni zašto skupština “izgleda sada kako izgleda”.

Brnabić je objasnila da su tri dana u parlamentu trajale konsultacije za potpredsednike i radna tela i dodala da se taj deo opozicije nije pojavio na konsultacijama.

Dodala je i da se deo opozicije pojavio i da su njihovi predlozi uvaženi.

“Sve što je opozicija tražila tokom konsultacija, opozicija je dobila. Samo da ste pokazali jednu mrvu poštovanja prema Skupštini da se odazovete na konsultacije, sve smo mogli da dogovorimo da bude civilizovano, da glasamo o tome, jedino je cilj da se pravi cirkus u skupštini”, rekla je Brnabić.

Prethodno je Brnabić otvorila raspravu o potpredsednicima, međutim, poslanici opozicije nisu bili u sali, a potom su se pojavili i negodovali, a kako je Brnabić primetila, naknadno su želeli da o tome raspravljaju.

Skupština je izabrala i članove radnih tela.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: