Podeli vest

Ljudi širom sveta izgubili su poverenje u važnost vakcina za decu protiv smrtonosnih bolesti, poput morbila i dečije paralize, tokom pandemije kovida-19, upozorio je u novom izveštaju Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vakcina
Foto: Shutterstock

Prema izveštaju, 67 miliona dece je tokom pandemije propustilo jednu ili više vakcina koje bi mogle da spasu život, a napori da se nadoknadi zaostatak do sada su zaustavljeni uprkos sve većim epidemijama.

U 52 od 55 država obuhvaćenih istraživanjem, interesovanje javnosti za dečije vakcine opalo je između 2019. i 2021. godine, saopštila je agencija UN, prenosi Rojters.

Podaci su „zabrinjavajući signal upozorenja“ o sve većoj neodlučnosti u vezi sa vakcinacijom zbog dezinformacija, sve manjeg poverenja u vlade i političke polarizacije, saopštio je UNICEF.

„Ne možemo dozvoliti da poverenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije“, navela je Ketrin Rasel, izvršni direktor UNICEF-a u saopštenju.

Prema glavnom godišnjem izveštaju UNICEF-a “Stanje dece u svetu” situacija sa poverenjem u vakcinu varirala je širom sveta, a uprkos padu poverenja, više od 80 odsto ispitanika u skoro polovini ispitanih zemalja i dalje misli da su vakcine za decu važne, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ