Podeli vest

Preokret talibana da čuvaju statue koje se nalaze iznad rudnika bakra ilustruje moćnu privlačnost neiskorišćenog rudarskog sektora u Avganistanu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

buda
Foto: Tanjug/AP Photo/Dusan Vranic, File

Drvene statue Bude koji sedi i meditira isklesane su u stenama u ruralnom delu Avganistana, tačno iznad rudnika bakra, a talibanski lideri su odlučili da ih čuvaju, jer, kako navodi AP, gaje nade u investicije Kine u njihovu zemlju.

Američka novinska agencija navodi da talibanski borci, koji bi možda ranije razmišljali da unište statue, sada ih čuvaju, uz podsećanje da pre dve decenije, kada je tvrda struja talibana bila na vlasti, izazvala je gnev širom sveta jer je raznela veliku statuu Bude u drugom delu zemlju.

Tada su talibani rekli da su to ostaci paganizma koji mora biti pročišćen.

Međutim, sada kažu da žele da čuvaju relikvije rudnika Mes Ajnak, što je ključ za mogući priliv milijardi dolara kineskih investicija, kaže Hakumulah Mubariz, talibanski šef za bezbednost na tom mestu.

“Zaštita statua je veoma važna za nas i Kineze”, rekao je Mubariz.

AP navodi da “spektakularni preokret talibana ilustruje moćnu privlačnost neiskorišćenog rudarskog sektora u Avganistanu”.

“Vlasti su videle rudno bogatstvo zemlje, koje se procenjuje na bilion dolara, kao ključ za prosperitetnu budućnost, ali niko nije uspeo da ih razvije usred neprekidnog rata i nasilja. Sada više zemalja, uključujući Iran, Rusiju i Tursku, žele da investiraju, popunjavajući vakuum koji je ostao nakon haotičnog povlačenja SAD”, ističe se u tekstu AP, uz konstataciju da je Peking “najuporniji”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: